Gremo v šolo!

2592

gremo-v-soloV Sloveniji imamo veliko število psov in vse premalo lastnikov se odloča za vzgojo in šolanje svojega kosmatinca. Mogoče zato, ker se šolanje in vzgoja psa v prvi vrsti pričneta ravno z vzgojo in šolanjem lastnika. Mnogi med njimi so prepričani, da lahko sami izšolajo psa, a vse prevečkrat se zatakne in pomoč iščejo šele takrat, ko gre nekaj že hudo narobe. Ni malo takšnih vodnikov, ki so prvega psa izšolali pred mnogimi leti, za šolanje tistega drugega pa si velikokrat mislijo, da pomoči ne potrebujejo, saj nekaj znanja že imajo. Največkrat hitro ugotovijo, da temu ni tako. Vsak pes je namreč drugačen in pristopi, ki so jih uporabili pri šolanju prejšnjega psa, mogoče ne bodo delovali enako na trenutnega psa. Ravno tako vsak pes potrebuje kontrolirano okolje, kjer lahko usmerjamo njegove nagone v pravo smer in kljub motečim dejavnikom varno ter pravilno vzgajamo in šolamo psa. Po drugi strani pa nam redni trening omogoča več discipline, saj nas »prisili« k delu s psom vsaj v času pasje šole. Vsi namreč vemo, da smo vse prevečkrat preutrujeni, slabe volje ali pa nam je napoti samo slabo vreme. Za nekatere izgovor, za druge resna ovira, a redni treningi se odvijajo ob vsakem vremenu in počutju. Velikokrat šele takrat ugotovimo, kako dobro nam dene družba drugih psov in vodnikov, pa čeprav hodimo sem ter tja po blatnem poligonu.

Kdaj je pravi čas, da obiščemo pasjo šolo?

Pravzaprav bi bilo najbolje pasjo šolo obiskati, še preden se odločite za nakup novega družinskega člana. Tako bi se v veliki meri lahko izognili marsikaterim začetniškim napakam že pri samem nakupu in izbiri mladička. Vsekakor je pravi čas za obisk pasje šole, če ne prej, takoj ko mladiček pride v naš dom. Običajno je to pri starosti dveh mesecev, ko v večini kinoloških društev že sprejemajo mladičke in mlade pse v tečaje male šole. Nikakor ne drži stari rek o tem, kako moramo počakati, da pes odraste, in šele nato pričeti s šolanjem psa.

Vzgoja in postavljanje še kako pomembnih temeljev za nadaljnje šolanje se pričneta že v leglu pri vzreditelju in nadaljujeta s prvim dnem, ko mala kepica vstopi v nov dom. Ravno tako nikar ne čakajte, da bo pes prestal vsa cepljenja, saj boste s tem zamudili izredno pomemben del v njegovem življenju. Prvih nekaj tednov oz. mesecev je najpomembnejših, saj postavljamo globoke temelje za vse življenje. Kasneje bomo po vsej verjetnosti morali slabo postavljene temelje izkopati in postaviti na novo, kar nam bo vzelo veliko več časa in potrpljenja. Mladiček ima dovolj imunosti in odpornosti za vstop v življenje in je velika napaka izolirati mlado bitje z izgovorom, da le ne bi zbolel za kakšno boleznijo.

Tudi vzgoja in šolanje starejših psov vedno padeta na plodna tla. Sicer res lahko vzgoja starejših psov hitro postane prevzgoja, kar nam vzame nekaj več časa in potrpljenja, pa vendar tudi globoko priučene vzorce vedenja lahko preusmerimo drugam in dosežemo ravno tako dobre rezultate kot z mladičem, le malo več potrpljenja bomo potrebovali.

Kaj potrebujemo v pasji šoli?

[members_only]

Vsekakor bomo potrebovali našega kosmatega prijatelja. Načinov šolanja psov in učenja vodnikov je ravno toliko, kot je vodnikov in psov. Različna kinološka društva uporabljajo različne pristope, a v vsaki pasji šoli boste potrebovali priboljške oz. hrano in igračo za nagrajevanje psa. Psi se zelo dobro odzivajo na hrano nekje do obdobja »pubertete«, nato v ospredje prihajajo drugačni nagoni in bo velikokrat igrača boljša izbira nagrajevanja kot hrana. Vsekakor je pravilno, da se že v mladih letih pri psu izgradijo in pravilno usmerjajo tudi plenski nagoni. In čisto zares igra vlečenja, kjer se vi in vaš pes »cufata« za igračo, nikakor ne spodbuja psa k agresivnosti. Igra vlečenja s psom je umetnost; a ne le to, je tudi orodje, ki lahko ogromno doprinese v odnosu med nami in našim psom ter odnosu psa do okolice. Igra mora biti pravilna, to pa vas bodo naučili v kinoloških društvih. Potrebovali boste tudi ustrezno opremo. Največkrat kar navaden povodec in ovratnico, raztegljivi »fleksi« povodci namreč niso najboljša izbira pri šolanju psa. V kolikor društvo nima zagotovljene pitne vode, obvezno s seboj prinesite tudi vodo in posodo zanjo. Ne boste verjeli, ampak psi se v šoli veliko bolj utrudijo kot pri tekanju in celodnevnem lovu po gozdovih in travnikih. Sledenje navodilom, usmerjena pozornost in neprestano dogajanje še posebno mlade pse hitro utrudijo. Zato boste med samim šolanjem imeli tudi čas za počitek, kjer se boste lahko spočili vi in vaš pes.

Manj je več!

Mlajši, kot je pes, manj časa je lahko pozoren na nas in delo. Mladički in mladi psi potrebujejo več kratkotrajnih počitkov tudi med potekom pasje šole, kjer si napolnijo baterije. Pretiravanje nikakor ni dobro, še posebej v mladih letih, ko psi še niso dozoreli. Seveda tudi starejši psi, ki so šele pričeli s šolanjem, nimajo prave delovne kondicije in si jo morajo tako kot mladi psi sčasoma pridobiti. Uspeh dobrega šolanja psov je v večkratnem delu na dan, ki se odvija v časovno krajših enotah. Nekaj minut na dan bo popolnoma dovolj za začetek, sčasoma bomo čas dela lahko podaljševali. Delo v pasjih šolah je prilagojeno starosti, pasmi psov in tudi znanju vodnikov. Inštruktor bo znal preceniti, kdaj je vaš pes utrujen in je bolje vaje zaključiti ter nadaljevati kasneje kot v psu ustvariti odpor do dela in sodelovanja z vodnikom. Naj vedno velja pravilo: »Z vsako vajo in treningom končamo, ko je pes najbolj zagret za delo.« Nikakor ne vztrajamo toliko časa, da je pes že ves naveličan in utrujen. Vedno pohvalimo dobro delo in ne čakamo napak zato, da bi jih lahko kaznovali.

Bodimo pošteni in odgovorni do vseh

V pasji šoli se bomo srečali z drugačnimi ljudmi, drugačnimi psi … Vsak od njih ima svojo zgodbo in svoje težave. Čeprav imamo vsaj na začetku vsi enake in podobne težave pri vzgoji in šolanju psov, smo si vendarle različni. Tako kot smo si ljudje med seboj različni, imajo tudi psi različne tipe osebnosti. Tudi pri njih najdemo tako kolerike kot flegmatike, sangvinike in melanholike. Ni nujno, da pristop učenja in vzgoje, ki velja za sosednjega vodnika in psa, velja tudi za vas in vašega psa. Zato vas bodo inštruktorji vedno opozarjali na individualne pristope k šolanju. Nikar za vsako ceno ne posnemajte sošolca, saj njegov pristop mogoče deluje na njegovem psu, na vašem pa lahko naredi več škode kot koristi in obratno. Vsak se trudi po svojih najboljših močeh. Nekateri se bodo morali za enak uspeh truditi mnogo več. Konec koncev ni tako pomemben končni rezultat, kot je pomembno, kako daleč in v kakšni meri ste napredovali s svojim psom;  v prvi vrsti ste pomembni vi kot vodnik z znanjem, ki vam bo omogočalo delo, tudi kadar ne bo prisoten inštruktor.

Prihaja čas vpisov v kinološka društva. Izkoristite možnost in se udeležite raznovrstnih tečajev. Za vsakega vodnika in vsakega psa se vedno najde primerna kinološka disciplina. HOV HOV, v šolo mi gremo!

[/members_only]

Urška Krivec

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek