Endoskopija pri psih

3578

Endoskopija je metoda, ki omogoča vizualni pregled določenih telesnih organov, odvzem vzorcev tkiva za histološke preiskave ter operativne posege.

Endoskop je cevast instrument, ki sestoji iz optičnih vlaken, po katerih se prenaša svetloba z zunanjega vira svetlobe na konec endoskopa, in slika preiskovani del telesa na okular ali prek kamere na zaslon. Endoskopi so lahko rigidni, polupogljivi ali upogljivi. Zraven optičnega dela imajo še razne dodatke, ki omogočajo dodatno diagnostiko (na primer klešče za odščip tkiva za histološke preiskave), in terapijo (elektrokavter za zaustavljanje krvavitev, laserska sonda in drugo).

Endoskopija ni rutinski diagnostični postopek, temveč se uporablja le v primerih, ko z drugimi rutinskimi diagnostičnimi metodami ne moremo potrditi diagnoze (hematologija, urinske preiskave, rentgen, ultrazvok in drugo).

Najpogostejše endoskopske preiskave in kirurški posegi v veterinarski medicini

1. Gastrointestinalna endoskopija je najbolj pogosta preiskava, ki se uporablja pri psih in mačkah. V tem primeru gre za pregled prebavil (požiralnika, želodca, dela tankega črevesja ter sorazmerno majhnega dela debelega črevesja). Uporabljamo jo, ko sumimo na tujek v želodcu oziroma črevesju, ko živali bruhajo, imajo kri v slini oziroma blatu, močno hujšajo in drugo.

2. Traheobronhoskopija je preiskava sapnika in zgornjega dela pljučnega tkiva, ki jo uporabljamo v primeru tumorjev pljučnega tkiva, kroničnega kašlja, kolapsa sapnika (značilno za majhne pasme) ter pri vseh primerih oteženega dihanja.

3. Artroskopija oziroma endoskopska preiskava sklepov se uporablja pri diagnostiki kronične šepavosti, nestabilnosti sklepov, sklepnih bolečinah in drugo. Pravzaprav je metoda izbora pri diagnostiki in zdravljenju večine ortopedskih obolenj.

4. Otoskopija je endoskopski pregled sluhovoda, ki nam omogoča kakovostnejšo sliko kot pregled z navadnim otoskopom.

5. Rinoskopija je preiskava nosu in nosnih kanalov. Uporabljamo jo v primeru povečanega izcedka iz nosu, ko sumimo na tujke, različne tumorje oziroma kronična vnetja.

6. Vaginoskopija je endoskopski pregled nožnice, kolposkopija pa pregled materničnega vratu. Obe metodi uporabljamo pri diagnostiki različnih vnetij, novotvorb in tujkov.

7. Uretrocistoskopija je pregled sečnice in sečnega mehurja, ki jo uporabljamo v primerih pogostega krvavega uriniranja, inkontinence (nezmožnost zadrževanje urina), sečnih kamnov in drugo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Igor Škarica dr.vet.med.

 

Objavljeno v deveti številki revije Kužek