Deset pasjih modrosti

Psi človeka spremljajo že dolga leta. Psa je človek sprva udomačil z namenom, da mu pomaga pri lovu in varuje dom, vendar pa se je med njima vzpostavila nenadomestljiva in močna vez. Danes jih poznamo kot človekove najboljše prijatelje in življenjske sopotnike, mnogi lastniki psov pa bi jim dodali tudi naziv učitelja.

Ta bitja, ki sprva delujejo kot večni otroci, so polna znanja, ki se ga ljudje ne zavedamo. Smo mnenja, da mi učimo pse, vendar pa se ne zavedamo, da bi se morali mi učiti od njih. Psi so ves čas srečni in uživajo življenje. Kaj pa je tisto, kar  jim  to omogoča?

  1. Strpnost in sočutje

Vsi imamo svoje napake, iz katerih se učimo. Psi jih dopuščajo in jih ne obsojajo. Čutijo človeka in mu stojijo ob strani kljub njegovim napakam. Ne živijo v jezi in sovraštvu, ki bi jih vklenila v nezadovoljno življenje.

  1. Zaupanje

Pes potrebuje nekaj časa, da v polnosti zaupa človeku. Vendar, ko se to zgodi, mu zaupa v celoti in brez strahu.

  1. Živeti v trenutku

Človek je bitje, ki živi v treh prostorih hkrati. Zateka se k preteklosti, deluje v sedanjosti in živi v prihodnosti. Posledično je povsod razen tam, kjer bi resnično moral bit i- v tem trenutku. Pes pa,  za razliko od človeka, živi ravno tu. Ne meni se za preteklost in ne skrbi ga  prihodnost.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ajda Kankaraš