V kakšnih barvah je pasji svet?

Pasjemu smrčku ne pobegne skoraj nič, kakšen pa je svet v pasjih očeh? Veste, kaj psi v resnici vidijo, ko pogledajo nas ali se zapodijo za mačko? Kljub množičnemu prepričanju psi lahko vidijo svet v barvah, vendar pa je njihov vid vseeno drugačen kot človeški. Človeške oči odlikujejo tri vrste celic za barvno zaznavanje, medtem ko imajo psi samo dve vrsti, zato vidijo rdeče in zelene barve ne vidijo. Psi imajo poleg tega manj vidne ostrine kot mi, zato se zdi njihov pogled na okolico zamegljen, kljub temu pa izvrstno zaznava gibanje in tudi ponoči pes dobro vidi. Verjetno v celoti ne bomo nikoli vedeli, kako je biti pes, še posebno brez njihovih izjemnih smrčkov, vendar pa je znanost danes že tako napredovala in lahko tako vsaj oceni, v kakšnih barvah je pasji svet.

Psi torej ne vidijo enako kot ljudje in tudi nas, svojih skrbnikov, ne vidijo v črno-beli barvi. Najlažje si njihov vid predstavljamo, če ga primerjamo s človeško barvno slepoto. Za lažjo primerjavo pa si lahko pomagamo tudi s spletnimi in mobilnimi aplikacijami, s katerimi lahko preverimo, koliko manj ima pes občutljivosti za svetlobo in kakšne različice sivin naši pasji prijatelji vidijo. Ena izmed takšnih aplikacij, ki je na voljo tudi pri nas, je Dog Vision in omenjene dejavnike poskuša kar se da natančno upoštevati. Preprosto naložimo fotografijo in v nekaj trenutkih nam bo aplikacija pokazala, kako bi izbrano sceno videl naš kosmatinec.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: