Akita inu

2950

Primeren za:

  • izkušene lastnike
  • družine s starejšimi otroki
  • čuvaja
  • življenje zunaj, priporočljiva je hiša z vrtom. Stanovanju se tudi prilagodi, z rednim gibanjem na prostem.

 Na kratko o akiti:

  • inteligenten
  • zaščitniški
  • dominanten
  • aktiven

Posebne zahteve:

Preden se lotite dela z akito, pridobite njegovo zaupanje: po temperamentu so podobni pasmam kot sta pit bull in ameriški stafford. Zgodbe o vodji krdela, trdi roki, podrejanju in na podobne grobe metode pozabite, ker z njimi ne boste pridobili zaupanja akite.

Zgodovina

Akita je bil skozi zgodovino lovski psi. Uporabljali so ga za lov na jelene in medvede, za pomoč pri ribolovu, kot psa čuvaja, bojnega in vlečnega psa. Spada med najstarejše avtohtone japonske pasme. Sprva je bil poznan kot veliki japonski pes, kasneje pa se je pri vzreji ločila linija psov, ki so bili manjši, imeli svetel gobec, izrazito moč in trden značaj. Nastala je pasma akita inu. Najprej je bil prisoten predvsem na podeželju, nato pa se je preselil na dvor, kjer so ga imeli višji sloji. Na Japonskem verujejo, da majhni kipci te pasme k hiši prinašajo srečo, zdravje in rodnost.

Izgled

Po obliki je akita skladno grajen pes, velik in močne konstitucije. Dlaka je trda in ravna. Podlaka je mehka in gosta. Barva dlake so rdeča, bela ali sivo bela tigrasta. Ne glede na barvo dlake, mora imeti pes obvezno prisotno belo barvo ob smrčku, na licih, spodnjem delu gobca, pod vratom, po prsih in trebuhu, po zunanji strani repa ter po notranji strani vseh okončin. Temu pogoju se japonsko reče »urajiro«. Nega je zahtevna, saj obsega redno krtačenje, ob izpadanju dlake zelo pogosto in kopanje po potrebi.

Velikost: – samec meri od 67 do 70 cm
– samica meri od 58 do 64 cm
Teža: – samec do 40 kg
– samica do 32 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

Temperament

Po naravi je akita inu močan, pogumen, inteligenten, zvest, učljiv in zelo zaščitniški pes. Njegovo življenjsko poslanstvo je varovati svojega lastnika, saj ima močan nagon po varovanju. Do tujcev in tujih živali je zelo nezaupljiv. Akita Inu se z drugimi živalmi razume le, če je z njimi tudi odraščal. Ima močan lovski nagon, če pes ni socializiran ali, če živali ne pozna, je lahko do nje tudi agresiven. Negativne lastnosti te pasme so: trma, zdolgočasenost, dominantnost, nezaupljivost, nepopustljivost, agresivnost do drugih živali, posesivnost do njegove hrane, kar je povezano s preveč osamljenosti in neprimerno vzgojo. Vse manjše živali mu predstavljajo plen, saj jih brez usmiljenja lovi. Včasih deluje zastrašujoče zaradi svoje velikosti in mogočnosti. Ker velja za precej trmasto in dominantno pasmo, je šolanje z akito zahtevno. Priporoča se strokovno šolanje poslušnosti. V primeru ogroženosti lastnika in poznanih oseb, se bo odzval brez predhodnega opozorila in jih zaščitil ne glede na nevarnost, ki mu preti. Lastnik mora biti izkušen, potrpežljiv, odločen in mora imeti dovolj prostega časa za druženje s psom in njemu ljubih aktivnosti, kot so recimo tek, plavanje, igre itn.

Zdravje in nega

Povprečno živijo kar 14 let, zato veljajo za zdrave pse. Podvrženi pa so nekaterim pogostejšim boleznim, kot so: displazija kolkov, kožne alergije, očesne bolezni (siva mrena, glavkom…), zasuk želodca, Acquired Myathenia Gravis – avtoimunska bolezen, ki uničuje beljakovine v mišicah, krvna bolezen, podobna človeški hemofiliji…

Zanimivosti

Hachiko – akita inu z Japonske, živel je med letoma 1923 in 1935 ter postal znan zaradi svoje neverjetne zvestobe lastniku, celo še po skrbnikovi smrti. Po smrti lastnika je vsak dan hodil na železniško postajo ob 16. uri in ga tam zvesto čakal. Zgodba Hachika je bila leta 2009 uprizorjena tudi v ameriškem filmu z Richardom Gere-om v glavni vlogi.

Na Japonskem velja za svetega psa, saj majhne kipce psov podarjajo bolnikom v želji po zdravju.

Viri:
www.petwave.com
www.index.hr
smrcek.si