Delo z nosom: ko pasje vohanje postane zabava za oba

1679

Vsi psi radi vohajo. Na sprehodu, ob srečanju z drugimi psi, ko prinesemo vrečke iz trgovine. Voh je primarno pasje čutilo, zato je prav, da psu vohanje omogočimo. In zakaj tega ne bi storili na način, ki bi obema predstavljal veselje? Delo z nosom je odlična psihofizična aktivnost, ki stimulira pasji smrček in spodbuja pasje možgane, namenjene vohu. Pes išče vonj eteričnega olja in ga ob najdbi ustrezno nakaže.

Zakaj psi sploh vohajo?

Medtem ko ljudje svet okoli sebe zaznavamo predvsem z vidom, psi to počnejo z vohom. Pes pridobiva vse potrebne informacije s svojim smrčkom. Začne se že takoj ob rojstvu. Pasji mladiček, čeprav je slep in gluh, s pomočjo voha brez težav najde materin sesek in pride do mleka. V prvih tednih mladiček tudi prostor, v katerem biva, svojo mamo, bratce in sestrice zaznava samo z vohom. Šele pozneje se mu razvijejo druga čutila, najprej vid in nato še sluh.

Nič čudnega torej ni, da je voh pri psu najrazvitejše čutilo. Pes na sprehodu samo po vonju točno ve, kje se je drugi pes nahajal, kako velik je bil, ali je bil pes ali psica, se je psica morebiti gonila ali pa je pred kratkim imela mladiče. Vohalne sposobnosti se med posameznimi pasmami razlikujejo. Predvsem psi z daljšimi in večjimi smrčki imajo navadno boljši voh, kar je povezano s številom vohalnih receptorjev. In kaj so receptorji? Receptorji so čutne celice

 v vohalni sluznici, ki informacije o vonju pošljejo do možganov. Psi imajo v nosu od 125 do 220 milijonov receptorjev, pes svetega Huberta (bloodhound), ki velja za najboljšega psa krvosledca, pa ima kar neverjetnih 300 milijonov. Za primerjavo, človek ima teh receptorjev le okoli pet do šest milijonov

Uporaba pasjega smrčka

Velik del pasjih možganov je namenjen zaznavanju in prepoznavanju vonjev. Center za identifikacijo vonjev je pri psu kar za 40-krat večji kot pri človeku. Psi lahko prepoznajo različne vonjave do 10.000-krat bolje kot ljudje. Izostren pasji voh močno presega človekove tovrstne sposobnosti in je ni naprave, ki bi nadomestila pasji smrček. Psi lahko zavohajo tudi po več dni staro sled, zaznajo vonj po zraku več kilometrov daleč ali več metrov globoko pod zemljo. Njihove naravne danosti ljudje s pridom izkoriščamo in pse urimo za različne namene. Reševalci jih uporabljajo za iskanje pogrešanih oseb v naravi, ruševini in zasutih pod snežnimi plazovi. Policisti in vojaki jih uporabljajo za iskanje pribežnikov, odkrivanje eksploziva in prepovedanih substanc. Lovci uporabljajo pse za iskanje perjadi ali sledi obstreljene živali. V medicini so psi odlični pomočniki pri odkrivanju raka in drugih bolezni, napadov epilepsije in zaznavanju ravni sladkorja pri diabetikih. Nekateri pse uporabljajo tudi za iskanje tartufov, plesni v hiši, termitov in podobno. Psa lahko naučimo iskati pravzaprav karkoli.

Čeprav je voh najpomembnejše pasje čutilo, je hkrati pri povprečnem hišnem ljubljenčku tudi najbolj zanemarjeno. Z mlado kinološko disciplino pa to lahko spremenimo. Primerna je za vse pse in vodnike ter najpomembneje, izvajamo jo lahko kar doma. To je delo z nosom.

[members_only]

Zakaj je delo z nosom boljše od iskanja žogic ali hrane?

Veliko lastnikov svojemu kužku skriva žogico ali hrano, ki jo mora ta poiskati. Z iskanjem pes zadovolji lovski nagon in aktivira pasji nos, zato je to odlična vrsta zaposlitve. Toda v tem primeru je povezava med delom in nagrado precej enostavna, saj se pes takoj ob najdbi tudi nagradi – z žogico se poigra, hrano pa poje. Takšno vrsto iskanja pes zelo hitro osvoji, zato se fizično, predvsem pa miselno, ne utrudi tako veliko.

Pri delu z nosom pa moramo psa najprej seznaniti z vonjem, ki ga ta išče. V našem primeru so to razna eterična olja. Sam vonj psu ne predstavlja nobene prave vrednosti (nagrade), zato naloga zanj postane mnogo kompleksnejša. Delo z nosom je torej mnogo boljše in predstavlja zahtevnejšo različico iskanja žogice ali hrane.

Pes mora določen vonj najprej povezati z nagrado, šele nato na vrsto pride iskanje. Poleg iskanja se mora pes naučiti izvor vonja tudi nakazati. Nakazovanje pomeni, da pes z določenim vedenjem jasno pokaže, kje se vonj nahaja. Načini nakazovanja so različni, pes se lahko usede, uleže, laja ali s tačko koplje po mestu izvora. Pri delu z nosom nakazovanje poteka pasivno, to je z nepremičnim strmenjem v izvor vonja. Zaželeno je, da pes smrček položi čim bližje na substanco eteričnega olja in v tem položaju nepremično obstoji.

Pri delu z nosom psa torej naučimo zaznati določen vonj, poiskati njegov izvor in ga nakazati.  Treninge lahko ves čas nadgrajujemo in tako psu željo po delu še povečujemo. Vonj skrivamo na vsa težja mesta, med iskanjem dodajamo različne motnje, od psa zahtevamo vse natančnejša nakazovanja, spodbujamo njegovo koncentracijo ter ga učimo vztrajnosti.

Prednosti dela z nosom

Ena izmed velikih prednosti dela z nosom je ta, da za izvajanje aktivnosti ne potrebujemo posebne opreme in prilagojenih prostorov, kot so poligon, ruševine in različne ovire. Prav tako ne potrebujemo pomočnika kot na primer pri iskanju pogrešanih oseb. Treniramo lahko sami ali v družbi, doma, v garaži, na vrtu ali sprehodu. Aktivnost je zato dostopna vsem, saj lahko treniramo kjerkoli in kadarkoli si to želimo, hkrati pa nam ne vzame prav veliko časa.

Za delo z nosom potrebujemo naslednje pripomočke:

  • eterično olje,
  • posodico z luknjami ali epruveto,
  • vato ali gazo,
  • nagrado za psa.

Če bomo s psom trenirali v zunanjem okolju, potrebujemo še ovratnico ali oprsnico in dolg povodec (za začetek lahko tudi kratkega). Čeprav delo z nosom lahko treniramo sami doma, pa se bomo prvih začetkov najlažje naučili s pomočjo usposobljenih inštruktorjev na tečajih.

Kaj je delo z nosom?

Delo z nosom je mlada kinološka disciplina, kjer pes išče izvor vonja eteričnih olj. V Slovenijo je prišla leta 2014. Izhaja iz podobne discipline »nose work«, ki jo v Ameriki poznajo že nekaj časa in je nastala po vzoru službenih psov za iskanje različnih substanc. Trije strokovnjaki, Andrej Žunič, David Pogačnik in Jure Pribičevič, so na podlagi lastnega znanja s področja reševalnih psov ameriško disciplino prenesli na slovenska tla. Potrebujemo nekaj malega prostora in kapljico eteričnega olja. Disciplina je prilagojena vodnikom brez izkušenj, ki želijo svojemu psu ponuditi odlično psihofizično zaposlitev. V ta namen so ustanovili zavod K9 detektor ter tako tudi hišnim ljubljenčkom omogočili aktivnost, ki stimulira pasji smrček in zadovolji njegove naravne (lovske) nagone.

Za koga je disciplina primerna?

Edini pogoj je, da imamo psa. Disciplina je primerna za vse pse, ne glede na velikost, pasmo, starost, vedenjske težave, predznanje in stopnjo »izobrazbe«. Primerna je za hiperaktivne pse, saj nudi odlično mentalno in fizično zaposlitev, hkrati pa se morajo psi naučiti usmerjati svojo energijo in vztrajati pri določeni nalogi. Odlično se obnese pri plahih psih za sprostitev in krepitev samozavesti, saj temelji na pozitivni motivaciji, kjer pes pride do nagrade izključno s svojim delom. Primerna je za starejše pse, upokojene službene pse in pse z različnimi omejitvami (poškodbami), saj fizično ni naporna, mentalno pa odlično stimulira pasje možgane. Tudi psi z različnimi vedenjskimi težavami se bodo ob visoki koncentraciji hitreje naučili ignorirati druge moteče dejavnike, ob nakazovanju vonja pa kontrolirati svoje vedenje.

Prav nič drugače ni tudi za vodnike. Disciplina je primerna za vse ljudi, ne glede na starost in fizično zmožnost (otroke, odrasle ali starejše) ter izkušenost oziroma neizkušenost na kinološkem področju.

Kako potekajo tečaji?

Delo z nosom poteka v skupini, a se psi med seboj ne srečujejo. Zato se tečajev lahko udeležijo tudi psi, ki niso dobro socializirani, so plašni ali agresivni. Disciplina je sestavljena iz treh težavnostnih stopenj, vsaka stopnja traja deset srečanj.

V okviru prve stopnje se psi seznanijo z vonjem nageljnovih žbic. Naučijo se preiskovanja embalaže in manjšega notranjega prostora, najti izvor vonja in ga nakazati. V okviru druge stopnje psi spoznajo nov vonj eteričnega olja (janež), iskalno območje se razširi na zunanje okolje in preiskavo avtomobila, dodajo se manjše motnje v obliki hrupa ali drugih vonjav. Pri tretji stopnji se doda še tretji vonj eteričnega olja, iskanje poteka v najrazličnejših okoljih med različnimi motnjami. Nakazovanje mora biti natančnejše in vztrajnejše. Zaključku vsake stopnje sledi preizkus. Tečajniki, ki uspešno opravijo preizkus, prejmejo priznanje ter lahko sodelujejo na tekmovanjih.

Odlična mentalna in fizična zaposlitev, ki povezuje psa in vodnika

Delo z nosom je za psa nekaj naravnega, zato se moramo tega športa naučiti predvsem lastniki. Ko enkrat osvojimo vse osnove, za nas praktično ni več ovir. Aktivnost lahko izvajamo sami doma, kadarkoli si to želimo. Pes bo na ta način zadovoljil nagone po lovu in potrebe po vohanju, zato ga bo dejavnost prijetno utrudila. Mi se bomo naučili pozorno opazovati psa, brati njegove reakcije in mu predvsem zaupati. Vse to pa bo vez med nami in psom le še okrepilo.

[/members_only]

Tea Vardjan Rožič