Zastrupitev z vodo: ko je dobrega preveč

2250

Večina lastnikov je pozorna na to, da pri psu ne bi prišlo do dehidracije, ne pa obratno. A dejstvo je, da lahko nekateri psi zaužijejo ogromne količine vode v zelo kratkem času. Zastrupitev z vodo, ki vodi do hiponatremije (zmanjšana plazemska koncentracija natrija), je relativno redka, a je lahko življenjsko ogrožajoča.

Najpogosteje jo vidimo pri psih, ki se radi igrajo z vodo ali v vodi. Prinašanje igrač iz vode in tekmovanje z drugimi psi je eden od načinov, da pes zaužije večje količine vode. Drug pogost način je lovljenje curka iz zalivalne cevi ali škropilca.

Simptomi zastrupitve z vodo so izguba koordinacije, letargičnost, napihnjenost, bruhanje,  steklen pogled, razširjene zenice, blede dlesni, močno slinjenje, oteženo dihanje, napadi in koma.

Kaj se zgodi, ko pes zaužije preveč vode?

Hiponatremija se pojavi, ko v telo vstopi več tekočine, kot jo organizem lahko predela v ustreznem času. Prisotnost tolikšne količine vode razredči telesne tekočine in tako ustvari potencialno nevarno spremembo v ravnovesju elektrolitov. Odvečna voda zniža koncentracijo natrija v medcelični tekočini. Natrij uravnava krvni pritisk in živčne ter mišične funkcije.

Ko koncentracija natrija v medcelični tekočini pade, se celice začno polniti z vodo, ker telo poskuša uravnati raven natrija znotraj celic s padajočo količino tega izven njih. Ta pritok vode pa povzroči, da celice, tudi tiste v možganih, nabreknejo. Poškoduje se lahko tudi centralno živčevje.

[members_only]

Pomembno je nadzorovati pse, ki so zelo aktivni v vodi in vztrajati pri rednih premorih za počitek. Ne dovolite psu uživanja ogromnih količin vode iz zalivalne cevi.
Tudi psi, ki po igri ali sprehodu popijejo polno skledo vode, morajo nekaj časa počivati, preden jim jo lahko spet napolnimo. Hiponatremija je potencialno smrtno stanje, zato psa, ki se je igral v vodi in kaže znake zastrupitve z vodo, nemudoma odpeljite k veterinarju.

Zdravljenje hiponatremije navadno vključuje infuzijo z elektroliti, diuretiki in zdravili za zmanjševanje otekanja možganov. Z agresivnim veterinarskim zdravljenjem si lahko nekateri psi opomorejo od zastrupitve z vodo, žal pa mnogim ni več pomoči.

Preprečevanje

Če vaš pes obožuje vodo, ga pri igri prinašanja igrač iz nje nadzorujte in poskrbite za redne počitke, sploh ob dneh, ko je voda bolj deroča.
Opazujte, kako se obnaša v vodi- če ima veliko odprta usta (tudi, če v njih drži žogo ali palico) ali se potaplja, je bolj verjetno, da zajema večje količine vode. Poučite se o znakih zastrupitve z vodo in bodite pozorni na obnašanje in počutje vašega psa ob igri.
Po intenzivni igri ali vadbi bodite previdni, ko daste psu piti. Če v trenutku popije polno posodo vode, mora nekaj časa počivati, preden lahko spet pije. Pri zelo aktivnem psu je bolje, če nosite vodo s seboj in mu dajete piti večkrat v manjših količinah. Če se vaš pes zabava z lovljenjem curka iz cevi ali škropilnika, morate prav tako biti pozorni. Curek je namreč pod pritiskom in, če mu škropi neposredno v gobec, lahko v kratkem času zaužije ogromne količine vode.

Kaj pa slana voda?

Prekomerno uživanje slane vode lahko privede do hipernatremije oz. zastrupitve s soljo, kar je ravno obratno od hiponatremije.
Začetni znaki so bruhanje in driska, a stanje lahko hitro napreduje do nevroloških znakov, kot izguba koordinacije, napadi in močno otekanje možganov. Tako kot hiponatremija, je tudi hipernatremija življenjsko nevarna in zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč. Če peljete psa a plažo, nesite s seboj svežo sladko vodo in mu jo ponudite v rednih intervalih, da ga ne bo mikalo pitje morske vode.

[/members_only]

 

Katja Pavlič

Vir:
healthypets.mercola.com