Zastrupitev z vodo: ko je dobrega preveč

442

Večina lastnikov je pozorna na to, da pri psu ne bi prišlo do dehidracije, ne pa obratno. A dejstvo je, da lahko nekateri psi zaužijejo ogromne količine vode v zelo kratkem času. Zastrupitev z vodo, ki vodi do hiponatremije (zmanjšana plazemska koncentracija natrija), je relativno redka, a je lahko življenjsko ogrožajoča. Najpogosteje jo vidimo pri psih, ki se radi igrajo z vodo ali v vodi. Prinašanje igrač iz vode in tekmovanje z drugimi psi je eden od načinov, da pes zaužije večje količine vode. Drug pogost način je lovljenje curka iz zalivalne cevi ali škropilca.

Simptomi zastrupitve z vodo so izguba koordinacije, letargičnost, napihnjenost, bruhanje,  steklen pogled, razširjene zenice, blede dlesni, močno slinjenje, oteženo dihanje, napadi in koma.

Kaj se zgodi, ko pes zaužije preveč vode?

Hiponatremija se pojavi, ko v telo vstopi več tekočine, kot jo organizem lahko predela v ustreznem času. Prisotnost tolikšne količine vode razredči telesne tekočine in tako ustvari potencialno nevarno spremembo v ravnovesju elektrolitov. Odvečna voda zniža koncentracijo natrija v medcelični tekočini. Natrij uravnava krvni pritisk in živčne ter mišične funkcije.

Ko koncentracija natrija v medcelični tekočini pade, se celice začno polniti z vodo, ker telo poskuša uravnati raven natrija znotraj celic s padajočo količino tega izven njih. Ta pritok vode pa povzroči, da celice, tudi tiste v možganih, nabreknejo. Poškoduje se lahko tudi centralno živčevje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

Vir:
healthypets.mercola.com