Bulmastif

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike psov.
  • Družine s starejšimi otroki.

Na kratko o bulmastifu:

  • Inteligenten.
  • Zaščitniški do ljudi.
  • Ima nizek nivo energije.
  • Lahko živi tudi v stanovanju.

Posebne zahteve

Nagnjen je k debelosti in lenarjenju. Poskrbeti morate za uravnoteženo prehrano in dovolj aktivnosti na prostem. Slabo prenaša temperaturne ekstreme.

Če vas moti smrčanje in slinjenje, ta pes ni za vas.

Zgodovina

Bulmastif je sorazmerno sodobna pasma. Razvili so jo Angleži, in sicer okoli leta 1860. Želeli so vzrediti tihega, velikega, neustrašnega psa, ki bi bil hiter in primeren za lov. Ima več prednikov. Najbolj dominantna sta buldog in mastif. Sčasoma, ko je pse pri lovu zamenjala puška, so bulmastifi prevzeli vlogo čuvaja.

Leta 1924 so kinološki klubi priznali pasmo.

Videz

Bulmastif je po izgledu velik in močan pes. Ima široko in veliko glavo, z manjšimi trikotnimi ušesi. Nos je širok in velik. V višino doseže od  61 do 68 cm, tehta od 50 do 59 kg. Življenjska doba je od 8 do 12 let.

Dlaka je groba, gosta in tanka. Nudi mu dobro zaščito pred vremenskimi vplivi. Pojavlja se običajno v treh barvah. Rdečkasta, žitna/bež (s svetlimi in temnimi madeži in lisami) in s temnim gobcem in ušesi. Po svojem predniku angleškem mastifu  je podedoval črno masko čez obraz.

Temperament

Po naravi je bulmastif zelo nežen in miroljuben pes. Je zelo občutljiv in ne mara grobega vedenja. Je zelo zvest in se hitro naveže na skrbnika. Do ljudi, ki jih ima rad, je zaščitniški. Ni teritorialen in ni zaščitniški do predmetov. To ga dela slabega čuvaja. K sreči njegova pojava prestraši marsikaterega nepridiprava.

Potrebuje zgodnjo in obsežno socializacijo. S tem se prepreči, da bi postal samosvoj, trmast in dominanten. Z dobro socializacijo preprečimo, da bi samci postali agresivni do drugih psov istega spola. Potrebuje odločnega, mirnega in izkušenega skrbnika. Pri vzgoji je potrebno biti dosleden, vztrajen in potrpežljiv.

Do otrok je prijazen in nežen. Ob izkušenem in ljubečem skrbniku je to najboljši družinski pes. Do tujcev je zadržan in včasih sumničav.

Zdravje in nega

Načeloma je bulmastif poznan kot zdrava pasma. Doleti ga lahko nekaj dednih bolezni, ki po navadi prizadenejo pse večjih pasem. Med bulmastifi se tako pogosto pojavlja displazija kolkov in komolcev, moteno delovanje ščitnice in napihnjenost.

Nagnjeni so k prekomerni teži. Zato je pomembno, da poskrbite za ustrezno prehrano in dovolj aktivnosti v naravi.

Ne potrebujejo veliko nege. Potrebno je krtačenje vsaj enkrat na teden. S tem se odstrani odmrla dlaka in morebitna umazanija iz nje. Kopanje je potrebno le nekajkrat letno. Dlaka skozi vse leto izpada zmerno, a je le-ta zelo ostra in se rada oprime oblačil in pohištva. Redno mu pregledujte ušesa in strizite nohte.

Deja Drobne

Viri:
https://www.thesprucepets.com
https://www.petfinder.com/
http://www.vetstreet.com/