VIDEO: Ljubitelj countrya

853

Predstavljamo vam kužka, občasnega pevca, predvsem pa hišnega ljubljenčka, ki rad poležava v svojem fotelju. Psa, ki mu glasba ni tuja. Najraje pa ima svojo country glasbo in pesem, ki mu jo predvajajo v posnetku.

Ste kdaj opazili, kako vaš kužek reagira na glasbo, začne ob njej lajati ali tuliti? Mnogi menijo, da psi to počno zato, ker jih glasba moti, ker jih bolijo ušesa in jo želijo preglasiti. A verjemite, če bi se vaš kužek ob glasbi počutil nelagodno, bi zbežal ali kako drugače opozoril na svoje počutje. Tuljenje je namreč globoko zakopano v pasji genetiki. V divjini namreč volkovi za sporazumevanje med seboj tulijo in zavijajo. To delajo zato, da drugi člani tropa vedo, kje so ali, da opozorijo druge živali, ki posegajo na njihovo ozemlje. To počnejo tudi za potrjevanje skupinske identitete tropa in da zberejo trop na enem mestu.

Psi tudi slišijo mnogo bolje kot ljudje in lahko zavijajo ob frekvencah, ki jih naše uho niti ne zazna. Ste morda vedeli, da, ko volkovi ali psi tulijo in se jim pridružijo še ostali člani tropa, vsak spremeni svoj ton in vsak zavija s svojo, drugačno noto? Če psu določeno glasbo ali pesem predvajate vsak dan in ob njej veselo prepevate in plešete, se bo velikokrat zgodilo, da vas bo čez čas, morda že takoj, pes začel posnemati. Morda pa so samo višji toni v neki pesmi krivi, da vaš pes ob njej veselo prepeva. Kakršenkoli razlog obstaja za to, bo pes vedno z veseljem tulil, lajal in zavijal saj ima to v genih in mu prinese sprostitev in zabavo, če se le skrbniki zabavajo skupaj z njim.

Deja Drobne