Brez psov vodnikov so vse ulice slepe

1888

MEDNARODNA KONFERENCA 2016 EVROPSKE ZVEZE PSOV VODNIKOV (EGDF), Brdo pri Kranju, Slovenija

brez-psov-vodnikov-so-vse-ulice-slepeDruštvo SLO-CANIS, ki se ukvarja s šolanjem psov vodnikov za slepe in slabovidne osebe, je bilo organizator letošnje mednarodne konference EGDF – Evropske zveze psov vodnikov (European Guide Dog Federation). Enkrat letno se srečajo predstavniki podobnih društev iz cele Evrope in se seznanijo z novimi spoznanji, smernicami in rezultati na področju psov vodnikov za slepe in slabovidne osebe. Konferenco je letos prvič gostila Slovenija.

Za prizorišče trodnevnega dogodka je društvo SLO-CANIS izbralo protokolarni objekt na Brdu, kjer so med 14. in 16. aprilom 2016 izpeljali konferenco z naslovno temo Brez psa vodnika so vse ulice slepe.

Konference se je udeležillo 50 udeležencev iz 15 evropskih držav. Kljub veliko vloženega truda in več kot 900 poslanih vabil na ministrstva, konzulate, humanitarne in invalidske organizacije, medije, društva in posameznike, so se odzvali le trije – Zavod za zdravstveno zavarovanje, slepa uporabnica psa vodnika in zainteresirana posameznica. Takšna neodzivnost, predvsem na strani slepih in slabovidnih ljudi iz Slovenije ter invalidskih organizacij, je bila za SLO-CANIS veliko presenečenje. “Ali nova mobilnost s psi vodniki in psi pomočniki res še ni aktualna v Sloveniji? Na to bodo morali odgovoriti predvsem tisti odgovorni, ki se ukvarjajo z enakimi možnostmi za vse invalide,” meni ga. Alenka Galun.

Po drugi strani pa je v Slovenijo na konferenco prišlo kar 16 slepih delegatov iz Evrope. Nekateri povsem sami iz daljne Švedske, Nizozemske, Nemčije in Francije. Potovali so z vlaki in letali, za pomoč pa so imeli svoje pse vodnike, ki so še enkrat dokazali, da so nepogrešljivi v njihovem življenju, ki ga živijo polno in samostojno.

Program same konference je bil obsežen. Poleg letne skupščine in dvodnevne konference z aktualnimi temami, delavnicami, razpravami, debatami in poročili, so se udeleženci konference družili tudi na dobrodelni večerji in na izletu.

brez-psov-vodnikov-so-vse-ulice-slepeNa gala dobrodelni večerji je krajši kulturni program ponudil pravo pašo za vse čute. Nastopili so talentirani učenci iz British School Ljubljana, ki so zapeli, zaigrali in zaplesali, Žan Prša, ki je prišel v družbi psa vodnika, Oskarja, je s svojo harmoniko pokazal, da slepota ni ovira za kulturno in družabno udejstvovanje ter vrhunec večera – slovensko-avstralski svetovno priznani plesni par, ki že dvajset let ogreva plesne podije s svojim plesom, Gordana Grandošek in Trent Whiddon. Za konec je sledil še ogled dokumentarnega filma, v posebni audio-deskripcijski, angleški verziji za slepe in slabovidne, ki je govoril o Sabini Dermota, slepi ženski z neverjetno energijo, ki se ukvarja s številnimi športi in aktivnostmi ter preseneča s svojim pozitivnim odnosom do življenja.

Konferenca je po mnenju organizatorjev uspela v vseh pogledih – vsebinskem, organizacijskem, izvedbenem ter družabnem. Slovenija je napravila dober vtis in ustvarila lepe spomine vsem udeležencem iz tujine.

Člani društva SLO-CANIS pozivajo vse, ki razumete in podpirate njihova prizadevanja po izgradnji boljšega jutri za tiste, ki so v življenju gibalno ali senzorno prikrajšani, da pošljete sms z besedo PES na številko 1919 (Telekom, Simobil, Izimobil, Telemach, Debitel) in tako prispevate 1€ ter jim omogočite čim bolj kvalitetno nadaljevanje dobrega dela, ki ga opravljajo.

Donirate lahko tudi na:

SLOVENSKO ZDRUŽENJE INŠTRUKTORJEV CENTER ZA ŠOLANJE PSOV VODNIKOV IN PSOV POMOČNIKOV SLO-CANIS

Ob Blažovnici 58, 2341 Limbuš

TRR št. Nova KBM d.d.   SI56 0417 3000 1474 982   

 

KINOLOŠKO DRUŠTVO ZA REŠEVALNE PSE – REPS MARIBOR

Bezjakova ulica 151, 2341 Limbuš

TRR Št. Nova KBM d.d.   SI56 0417 3000 0746 609   

Del dohodnine (največ do 0,5%) lahko zavezanci za plačilo dohodnine v R Sloveniji namenimo tudi za delovanje društev, organizacij, kot je naša. Veseli nas, da se  boste morda prav vi pridružili tistim, ki nas podpirajo. Tudi Vi lahko prav nam namenite nekaj svoje dohodnine, ki je sicer država ne bi usmerila v človekoljubno polje. Hvala!

 

Nina Bartol in 

Alenka Galun SLO-CANIS