Ali veste katere rastline so nevarne za vašega psa?

ali-veste-katere-rastline-so-nevarne-za-vasega-psaRastline, ki so za pse zelo strupene nas vsak dan obdajajo tako v naravi kot v našem stanovanju. Prav zaradi tega, moramo biti pozorni katerim rastlinam se naš ljubljenček približuje oziroma jih zaužije. Še posebej v spomladanske času, ko vse okoli nas cveti. Njihova toksičnost lahko povzroči mnogo okvar v organizmu psa, kot so: okvare ledvic, težave z živčnim sistemom, upočasnitev srca,… lahko tudi smrt.

Nekaj najpogostejših rastlin, ki so strupene za pse:

Lilije – Nekatere podvrste, kot so amarilis, jesenski podlesek, drevo življenja in nekatere manj poznane in razširjene vrste lilij so za pse smrtno nevarne. Njihovi cveti oziroma listi vsebujejo oksalat kristale, ki lahko povzročijo draženje ustne votline, jezika, žrela in požiralnika. Po zaužitju lahko pes prične bruhati, zaradi razdraženosti črevesja posledično izgubi apetit in  pojavi se splošna oslabelost organizma. Že 5-6 listov oziroma cvetov lahko pri psu povzroči odpoved ledvic, ki se lahko stopnjuje v komo in posledično v pogin psa.

Narcise – So tipičen predstavnik čebulastih rastlin, ki imajo belo-rumene cvetove. Poleg narcise, ki uspeva v naravi in cveti spomladi, se je izoblikovalo veliko podvrst, ki uspevajo kot sobne rastline. V sebi imajo snovi, ki pri živalih povzročijo hudo slabost in bruhanje.  Zaužitje narcise poleg tega povzroči gastrointestinalne bolezni, krče, nizek krvni tlak in tresenje. Zaradi močnega bruhanja in morebitne driske psi izgubijo veliko tekočine, zato je nujen obisk veterinarja, ki bo nadomestil izgubljene elektrolite v pasjem telesu s podporno terapijo.

 Navadni oleander – Pogosto ga opazimo kot okrasno rastlino v naši okolici. V naravi zelo pogosto raste ob reki, saj ima rad vlago in veliko količino sončne svetlobe. Uspeva predvsem v krajih z mediteranskim podnebjem, zato moramo biti na teh področjih še posebej pozorni, da psa ne pustimo brez nadzora. Cvetovi in listi rastline so strupeni tako za pse kot tudi za ljudi. Zaužitje rastline povzroči slabost, upočasni srčni utrip, lahko povzroči aritmijo in v nekaterih primerih celo smrt.

Tulipani – Dva najpogostejša načina ločevanja med posameznimi skupinami tulipanov sta glede na čas cvetenja in višino cvetnega poganjka. Čeprav lahko ob zaužitju vsi deli rastline povzročijo zdravstvene težave, je vseeno najbolj toksična čebulica, v kateri je največja koncentracija strupov. Če jo naš ljubljenček zaužije, lahko strupi vplivajo na njegovo dihanje, povečanjo srčni utrip ter zmanjšajo apetit. Ob zaužitju cvetov ali listov, pa lahko opazimo draženju ustne in nosne sluznice ter s tem povezano prekomerno slinjenje in povečan nosni izcedek.

Bršljan – Različne vrste bršljana se razlikujejo predvsem po obliki in barvi listov, čisto vse pa so strupene. Še posebej strupeni so listi. Nekaj časa po zaužitju se pojavi bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu in driska, na koži našega ljubljenčka pa se pojavijo vnetja in izbokline na koži. V skrajnem primeru lahko zaužitje bršljanovih listov povzroči anafilaktični šok, pri katerem psu otečejo dihalne poti in mu grozi zadušitev. Takšne reakcije so redke, vendar se je bršljanu kljub vsemu bolje izogniti.

Hijacinte – Značilno zanje je predvsem, da prinašanjo pomlad v naša stanovanja in v okolico naših domov. Čeprav lahko vsi deli te rastline povzročijo neželene učinke ob zaužitju, pa imajo te rastline največjo količino strupov v čebulici. Če jih pes zaužije, povzročijo drisko, povečanje srčnega utripa ali srčno aritmijo ter vplivajo na dihanje. Pri psu lahko opazimo tudi prekomerno slinjenje, zaradi draženja ustne sluznice in jezika.

Ciklame – Velja za eno izmed najbolj priljubljenih rastlin. Sicer res lahko cveti tudi pozimi, vendar se kot zunanja rastlina najbolj razcveti spomladi. Ciklama je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin in hkrati tudi ena izmed najbolj strupenih rastlin za pse. Po zaužitju lahko pride do apatije, neješčosti in bruhanja, ki lahko vodi v dehidracijo. Če žival zaužije veliko količino listov in stebel rastline, lahko pride do pogina.

Psi redko zaužijejo katero od strupenih lastnih, saj jih njihovi smrčki po navadi uspešno vodijo proč od nevarnosti. Če pa do zaužitja vendarle pride, se nikar ne prestrašite. Svojega psa pozorno opazujte in ga, če se pojavi kateri izmed zgoraj omenjenih kliničnih znakov, hitro odpeljite k veterinarju. Veterinarju bo v pomoč, če bomo vedeli katero rastlino je pes zaužil, saj bo tako lažje določil ustrezno terapijo.

Kako pa lahko pomagamo sami?

  • Ustno votlino spiramo z vodo.
  • Če od zaužitja strupene rastline ni minilo več kot 2 uri, poskusimo izzvati bruhanje (najboljše je, da v tem času obiščemo veterinarja in to opravi on).
  • Če je od zastrupitve minilo več kot 2 uri časa, psu v gobec vbrizgamo raztopino aktivnega oglja, ki zmanjša prehajanje strupa iz prebavil v krvni obtok, saj se nanjo vežejo strupi.

Če se kažejo znaki zastrupitve, psa v vsakem primeru odpeljemo k veterinarju.

 

Nina Heričko

 

Viri: smrcek.si,
web.bf.uni-lj.si,
bodieko.si,
veterinarstvo-max.si,
petwave.com in
petpoisonhelpline.com