Avstralski Kelpie

avstralski-kelpiePrimeren za:

Aktivne ljudi
Izjemno izkušene lastnike

Na kratko o kelpiju:

Delaven
Aktiven
Neutruden
Inteligenten

Posebne zahteve:

Kelpie je neprecenljiv delavec v surovi avstralski divjini, kjer še danes opravlja delo, za katerega je bil vzrejan.

Zgodovina

Čeprav mnogi še vedno verjamejo, da kelpie izvira iz križancev med avtralskim dingom in mejnim ovčarjem, pa bolj natančna zgodovina te pasme razkrije, da so potomci angleških ovčarskih psov, ki so bili v Avstralijo prinešeni v devetnajstem stoletju. Vzrejeni so bili za neizprosno delo na prostranih ovčjih farmah, ki so vsebovale tudi do četrt miljona ovac in kjer so delo opravljali namesto pastirjev. Avstralska divjina je suha, prašna, vroča in nevarna, zato so potrebovali psa, ki bo kos tem razmeram. Čeprav je kelpie srednje velik pes, pa je zmožen opraviti vse naloge, ki so mu zadane – od čuvanja in zganjanja ovac, perutnine, goveda in celo severnih jelenov. Danes je v Avstraliji več kot 100,000 kelpijev, ki še vedno opravljajo naloge, za katere so bili pred več kot stoletjem vzrejeni.

Videz

Je srednje velik pes agilnega in močnega telesa. Samci dosežejo od 46 do 51 cm, samice pa od 43 do 48 cm plečne višine. Glava je proporcionalna telesu, nekoliko podobna lisičji. Lobanja je zaobljena, stop dobro definiran, gobček pa je le nekoliko krajši od lobanjskega dela glave. Oči so mandljaste oblike, srednje velikosti ter rjave barve, le pri modro obarvanih psih so oči lahko svetlejše. Ušesa so pokončna in močna. Vrat je srednje dolžine in nekoliko izbočen, brez odvečne kože. Gornja linija psa je čvrsta in vodoravna, prsni koš pa je globok in širok. Rep med počitkom visi v rahli krivini, v gibanju pa je rahlo dvignjen, vendar nikoli nad hrbtno linijo! Noge so mišičaste, z močnimi vendar finimi kostmi. V stoji ravne in paralelne. Njihovo gibanje je značilno za ovčarja – svobodno in neutrudno, sposoben je naglih obratov in premikov. Dlaka je dvojna, z gosto in kratko podlanko, krovna dlaka pa je čvrsta, kratka in ravna. Nekoliko daljša je le na spodnji strani telesa, repa in na zadnjih straneh nog. Barve so črna, črna z rjavimi ožigi, rdeča, rdečerjava, čokoladna in sivomodra.

Temperament

Kelpie je izjemno aktiven, čuječ in inteligenten pes. So neutrudni in vedno pripravljeni za delo, zato nujno potrebujejo veliko gibanja in zaposlitve – to je pravi deloholik med psi. Ti psi ne bodo srečni na kavču in v stanovanju. Zdolgočasen kelpie je neobvladljiv in lahko postane prava nočna mora za lastnika. Imajo nagonsko željo po pašnji ovac ali katerih koli drugih črednih živali, zato so med najbolj uspešnimi ovčarskimi pasmami na svetu. So zelo navezani na svojega človeka in mu z veseljem sledijo kamorkoli bo želel. Niso agresivne narave, vendar znajo čuvati svojo posestvo in lastnino svojih ljudi. So dominantni psi, zato jih je potrebno že od malega dobro socializirati. Če so vzgajani skupaj z otroci, se bodo z njimi dobro razumeli.

Zdravje in nega

To je relativno zdrava pasma, vendar moramo paziti, saj so nagnjeni k PRA (progresivna  retinalna atrofija), ki je degeneracija retine, ki vodi v delno do popolno slepoto.
Nega kelpija ni zahtevna, potrebuje le občasno krtačenje, da odstranimo odmrlo dlako. Psa ni priporočljivo prevečkrat kopati, saj tako s kože in dlake odstranimo zaščitni maščobni sloj, ki naredi dlako vodoodporno.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com