Aljaški malamut

5301

Primeren za:

  • izkušene lastnike
  • življenje na prostem

Na kratko o aljaškem malamutu:

  • inteligenten
  • prijazen
  • dominanten
  • zvest

Posebne zahteve:

Aljaški malamut je ponosen in pogosto dominanten pes, zaradi česar je pri njegovi vzgoji ključna zgodnja socializacija z drugimi ljudmi in živalmi.

Zgodovina

Aljaški malamut je nordijski vlečni pes, ki je potomec arktičnega volka. Ime pasme izhaja iz aljaškega eskimskega plemena Mahlemut, ki naj bi vzgojilo to pasmo. Približno 2000 do 3000 let nazaj so bili aljaški malamuti edino »prevozno sredstvo« tega plemena. Zaradi svoje delavnosti in vzdržljivosti so lahko vlekli tako lažje potne sani, kot tudi težke zaloge hrane in drugih potrebščin. Tropi aljaških malamutov so bili del mnogih polarnih odprav, za katere so zaradi svoje vztrajnosti, občutka za smer in odličnega voha zelo primerni. Aljaški malamut je sorodnik drugih arktičnih pasem: sibirski haski, samojed in ameriški eskimski špic.

Videz

Je največji med arktičnimi pasmami. Njegovo telo je močno, rep pa perjast in nošen čez hrbet. Glava je široka, s pokonci postavljenimi ušesi. Oči so v obliki mandljev, srednje velikosti in rjave barve. Aljaški malamut je po svoji drži podoben volku, hodi ponosno in s prijetnim izrazom. Noge so velike, z močnimi blazinicami. Dlaka je dvojna in groba, dolga med 2 in 8 centimetri. Aljaški malamuti so različnih barv, od svetlo sivih do različnih odtenkov črne, sable in odtenkov med sable in rdečerjavo. Kombinacije vključujejo volčje sivo, črno-belo, volčje sable (rdeča podlanka s temnosivo krovno dlako) ali rdečerjavo. Edina barva, ki je celotno dovoljena, je bela. Pes ima pogosto temnejše poudarke in včasih temno masko ali kapo (obarvanje po obrazu ali na vrhu glave). Noge in gobec pa so skoraj beli.

Temperament

Aljaški malamut je zelo zvest in inteligenten pes, ki je do svojega vodnika zelo ljubeč, zato se dobro razume tudi z otroci, ki so dovolj veliki, da se lahko varno igrajo z njim. Če ima zadovoljene svoje pasje nagone, odraste v spoštljivega in prijetnega psa. Zaradi svoje prijaznosti ni primeren za psa čuvaja. Najsrečnejši bo, če bo lahko živel na prostem, seveda pa mu moramo v tem primeru zagotoviti dovolj naše družbe. Zadovoljen bo tudi v hiši z velikim vrtom, ni pa primeren za življenje v stanovanju. Aljaški malamut potrebuje neomajno vodstvo, poleg tega pa tudi dnevno miselno in fizično aktivnost, sicer se lahko začne vesti kot velik nevzgojen mladič, ki se nauči uničevalnega vedenja, s katerim si krajša čas. Predstavniki te pasme obožujejo aktivnosti na prostem, dobro se znajdejo pri vlečenju sani ali vozov, iskanju in reševanju, z veliko mero vztrajnosti in doslednosti pa jih lahko učimo tudi poslušnosti. Čeprav je lahko aljaškega malamuta težko naučiti formalne poslušnosti, ga je zaradi njegove želje po ugajanju preprosto naučiti lepega vedenja. Vzgajati ga moramo trdno, samozavestno in dosledno, saj so lahko predvsem samci zelo dominantni. Nekateri aljaški malamuti lahko imajo tudi težave z navajanjem na hišno čistočo. So tudi varčni pri hrani, zato glede na svojo velikost potrebujejo presenetljivo malo hrane, kljub temu pa so lahko zelo požrešni, kar lahko vodi k debelosti ali napihnjenosti. V primerjavi z drugimi psi so precej tihi, vendar kljub temu radi tulijo. Ker imajo močan plenski nagon, morajo biti v stiku z nepoznanimi majhnimi živalmi pod našim nadzorom. Lahko so napadalni do drugih psov, predvsem istega spola, zato je nujna dobra socializacija, tako z drugimi živalmi kot tudi ljudmi.

Zdravje in nega

Aljaški malamuti so kot večina velikih pasem podvrženi displaziji kolkov, poleg tega pa so nagnjeni tudi k napihnjenosti in hondrodisplaziji (pritlikavost). Zlahka prenašajo izjemno hladne temperature, težje pa zelo vroče. Njihova pričakovana življenjska doba je približno 12 do 16 let. Gosto dlako aljaškega malamuta moramo skrtačiti dvakrat na teden. Dlako menja dvakrat na leto. Kopanje pri tej pasmi ni potrebno, saj se umazanija ne prijema na dlako. Če je potrebno, lahko uporabimo suhi šampon.

Vira: dogbreedinfo.com in
fci.be