Ali veste zakaj vaš pes tako veliko spi?

3753

ali-veste-zakaj-vas-pes-tako-veliko-spiLjudje spimo po binarnem sistemu kar pomeni, da svoj dan razdelimo na dva dela – daljši del budnosti in krajši del spanja. To razmerje je po navadi stalno v času in trajanju – okrog 8 ur spanja in 12+ ur budnosti. Psi pa imajo svoj dan razdeljen nekoliko drugače. 20% svojega dne preživijo budni in aktivni, 30% budni in neaktivni, 50% pa prespijo.

Zdaj si nekateri med vami verjetno mislite, da bi bil vaš dan verjetno zelo podoben pasjemu, če ne bi imeli toliko obveznosti. Pa ni tako. Razlog zakaj psi spijo toliko več kot ljudje je v razliki količine REM spanja (globokega spanja) pri psih in ljudeh. Faza rem obsega kar 25% spanja človeka in le 10% spanja psa, zato morajo psi toliko več spati, da se lahko dobro naspijo. Povprečen pes tako spi od 12 – 14 ur na dan, vendar se pojavljajo izjeme. Tako na primer pasji mladiči, starejši psi in psi večjih pasem potrebujejo tudi do 18 ur spanja na dan.

Na količino spanja pri psih vpliva tudi količina njihove dnevne aktivnosti. Delovni psi, kot na primer policijski psi, reševalni psi in psi spremljevalci, so čez dan veliko bolj aktivni kot domači psi, zato imajo čez dan manj časa za dremanje in spanje ter posledično spijo manj kot hišni psi, ki so po navadi velik del dneva sami.

Količina spanja, ki jo pes potrebuje se lahko spreminja tudi v odvisnosti od pasme psa. Tako pasme psov, ki so vzrejene v delovne namene (npr. Nemški ovčar, Labradorec,…) potrebujejo v povprečju manj spanja, tudi kadar so le hišni ljubljenčki in ne delovni psi.

Če kuža čez dan preveč drema in zato ponoči ni utrujen, pa lahko to negativno vpliva na spanje njegovega skrbnika. Da bi aktivirali in utrudili svojega hišnega psa ter stimulirali njegove možgane je priporočljivo, da:

  • mu zagotovite vsakodnevno gibanje. Že krajši sprehodi so lahko odlična popestritev dneva, vsake toliko časa pa mu privoščite tudi daljši sprehod ali izlet. Če boste pri tem še nekoliko spreminjali lokacijo sprehodov, da bo vaš kuža lahko odkrival nove vonje, pa bo sploh v devetih nebesih.
  • mu ponudite interaktivne igrače. Še posebej v zaspanih deževnih dneh in ob dolgih zimskih večerih, lahko te igrače učinkovito utrudijo vašega razposajenca in mu zagotovijo trdnejši spanec.
  • mu pripravite igro “Iskanje zaklada” ali bolje rečeno zakladov. Po stanovanju ali po dvorišču skrijte njegove najljubše priboljške in ga opazujte kako jih vneto išče.

Motnje spanja

Motnje spanja se pri psih redko pojavljajo, vendar kljub temu ne škodi, če smo nanje pozorni. Tri najpogostejše motnje spanja pri psih so:

  • Narkolepsija: je stanje v katerem pes v trenutku in trdno zaspi, pri tem pa se pojavi delna ali popolna mišična paraliza.
  • Nespečnost ali insomnia: prava nespečnost se pri psih izjemno redko pojavlja. Nespečnost, ki jo povzročajo zdravstvene težave, kot na primer artritis, alergije ter težave z ledvicami ali ščitnico, pa je bolj pogosta.
  • Spalna apnea ali motnje dihanja med spanjem: Spalna apnea je stanje, ko so glasnemu smrčanju pridružene občasne motnja dihanja. Zaradi motenj dihanja se pes ponoči prebuja, posledice pa se kažejo v hudi utrujenosti čez dan.

Psi zelo radi spijo, zato se v primeru, da pes spremeni svoje vzorce spanja ali je pogosto utrujen, posvetujte z veterinarjem.

Nina Bartol

Vir: www.dailydogtag.com