Ali smemo svojemu psu ponuditi priboljške z mize?

ali-smemo-svojemu-psu-ponuditi-priboljske-z-mizeNekaj v pasjih prosečih očkah nas sili, da jim vsake toliko privoščimo kakšen priboljšek ali dva z mize. Tisti kužki, ki so “fehtanje” izpilili do popolnosti pa včasih izprosijo kar cel obrok. Zagotovo vas zanima ali je človeška hrana za vašega psa škodljiva ali ne. Preverimo skupaj.

Sadje

Psi imajo pogosto zelo radi sadje in si bodo s sladkimi sadeži kar sami postregli, če bodo imeli do njih dostop – na primer pod staro jablano na dvorišču, ali pa bodo milo prosili za kakšen košček svoje lastnike. Vendar previdno! Vse sadje ni primerno za vašega psa. Medtem, ko borovnice veljajo za super hrano tako za ljudi kot za pse, pa se morajo psi izogibati sladkim sadežem kot so češnje (v večjih količinah lahko pride do zastrupitve s cianidom), grozdje (lahko pride do odpovedi ledvic) in avokado (povzroča bruhanje). Med dovoljene sadeže spadajo še banane, jabolka, kivi, limone, pomaranče, lubenica, breskve, ananas in jagode. Seveda mora biti sadje olupljeno in razkoščičeno.

Zelenjava

Psom lahko ponudite skoraj vso zelenjavo z izjemo česna in čebule.

Meso

Kuhan, nezačinjen piščanec in jagnjetina sta dobra izbira, saj sta ti dve vrsti mesa pusti in bogati z beljakovinami. Psi obožujejo tudi ribe, ki jim jih lahko ponudimo v manjših količinah, če so kuhane in brez kosti. Svinjina je pogojno dovoljena, saj vsebuje težko prebavljive maščobe, govedino pa svojemu psu lahko ponudite, vendar pred tem odstranite vso vidno maščobo in poskrbite, da v mesu ni skrita kakšna kost, ki bi jo vaš pes lahko pojedel skupaj z mesom.

Kosti

Mnogi lastniki svojim psom ponudijo kosti, ki so ostale po kosila. Bodisi od kuhanja goveje juhe bodisi od pečenke ali pečenega piščanca. Psi se kosti seveda strašno razveselijo, vendar kuhane kosti za pse niti slučajno niso primerne. Med toplotno obdelavo se njihova struktura namreč spremeni, zato lahko pride do velikega števila neprijetnih in tudi življenjsko nevarnih nesreč kot na primer zlomljen zob, košček kosti se zatakne v sapnik, blokada v črevesju, hudo krvavenje iz zadka, poškodbe ustne votline ali jezika in podobno.

Psom lahko ponudite le surove, mesnate kosti, ki so po možnosti tako velike, da jih pes ne more pogoltniti. Pes naj bi kosti le obiral, ne pa tudi zaužil.

Če upoštevamo vse kar smo zgoraj zapisali ugotovimo, da kakšen priboljšek z mize tu in tam ne bo škodil, vendar tovrstna hrana ni primerna kot celoten obrok ali kot del pasjega obroka. Bodimo iskreni. Vsa človeška hrana je začinjena in pogosto pripravljena s čebulo ali česnom, toplotno obdelane kosti pa v nobenem primeru niso primeren del pasje prehrane. Zato, namesto, da nas skrbi ali smo svojemu psu zagotovili dober, zdrav in uravnotežen obrok, rajši posezimo po specializirani hrani za pse, ki bo na varen način zagotovila vse prehranske potrebe našega psa.

Pasja hrana Cennamo HT Healthy & Tasty Superpremium food je nova pasja hrana na tržišču, ki jo odlikuje prefinjen in gurmanski okus. Vsebuje vse zgoraj naštete prehrambene skupine, vendar v obliki in razmerju, ki sta za pse bolj primerni kot ostanki človeške hrane.

Pasja hrana HT je narejena tako, da posnema prehrano pasjih prednikov in je brez GMO. Zaradi odličnega vonja in okusa, ki sta posledici velike vsebnosti kvalitetnega mesa, psi to specializirano hrano za pse naravnost obožujejo. Prav zaradi teh lastnosti nanjo prisegajo tudi v psarni Amos de la Selva.

In še ena pomembna prednost – ni testirana na živalih!

Vse informacije o HT Healthy & Tasty hrani najdete v spletni trgovini gdč. Šerie ali na facebook strani Gospodična Šerie.

ht-kuzek

gdč. Šerie

Promocijsko sporočilo