Radioterapija v veterini

1800

radioterapija-v-veteriniS podaljševanjem življenjske dobe tako psov kot tudi domačih mačk prihaja do vedno bolj pogostih različnih oblik tumorjev in rakavih obolenj. Da pa bi v takem primeru lahko kar najbolje poskrbeli za svojega ljubljenčka, je pred kakršnim koli posegom nujno potrebno pridobiti čim več informacij o tem, kakšne oblike zdravljenja so nam sploh na voljo. Želim vas spoznati z eno izmed možnosti, ki je tudi mojemu kužku pred leti rešila življenje.

Radioterapija je poleg kirurgije in kemoterapije eden izmed treh glavnih načinov zdravljenja raka. Zaradi odličnega razmerja med učinkovitostjo in poškodbo zdravega tkiva jo uvrščamo med najbolj učinkovite nekirurške metode zdravljenja melanomov. Mnogo ljudi odvrne ideja, ko slišijo, da gre za obsevanje, saj radioterapija deluje na način ionizirajočega sevanja. Dobra novica pa je ta, da se ionizirajoči žarki usmerijo samo na obolelo mesto, njihova naloga pa je, da okvarijo genetski zapis celic in jim s tem omogočajo delitev. Dobra novica je tudi, da so rakave celice v precejšnji meri bolj občutljive na takšno poškodbo kot zdrave, zato z natančnim načrtovanjem obsevanja, ki ga sestavita veterinar in radioterapist, lahko določimo količino obsevanja, ki je še potrebna, da uniči rakave celice in ne poškoduje zdravih.

Kdaj se poslužujemo radioterapije?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Živa Zelič

Objavljeno v trideseti številki revije Kužek