Svojemu psu izberite pravo ime!

Svojemu-psu-izberite-pravo-ime-Foto-Anja-TrohaČe ste se odločili za nakup ali posvojitev pasje kepice, je eno od opravil, ki jih morate storiti, izbrati primerno ime za svojega novega družinskega člana, kar pes nedvomno je. Čeprav se zdi izbira pasjega imena na prvi pogled lahka, je pogosto bistveno težja, kot bi si mislili, saj je izbira »pravega« pasjega imena zelo pomembna in eden izmed dejavnikov, ki lahko bistveno pripomorejo k uspešnemu učenju oziroma šolanju psa.

Ime naj bo skladno s pasjim značajem in videzom

Ko se odločamo za nakup ali posvojitev novega psa, običajno kupimo hrano, posodice za hrano, posteljico, igrače in vso ostalo opremo, za katero se nam zdi, da jo bo potreboval. Vse to počnemo z veseljem in neučakano, saj težko pričakujemo, kdaj bo naš kosmatinček prestopil prag našega doma, ki bo odslej tudi njegov dom. Toda prav tako pomembna je tudi prava izbira pasjega imena. Pri tem se ne bi smeli kar »zaleteti« in ga izbrati brez premisleka, saj bo to ime, ki ga bo imel kuža – tako kot mi – celo življenje. Ime je namreč prvo, s čimer predstavimo tako sebe kot tudi svojega psa. Zato obstaja predpostavka, da pomeni ime psa odsev lastnikovega mnenja o samem sebi. Nihče si ne želi takega imena, ki bi drugim zvenelo smešno, kajne? Mnogi izmed nas bi si celo želeli drugačno ime, kot ga imamo. Zato se kot lastniki psov potrudimo in svojemu kužku skrbno izberimo ime, s katerim se bomo lahko mi in on ponašali pred drugimi. Včasih je bolje počakati, da pride kuža najprej k nam in ga spoznamo, saj se potem lažje spomnimo imena, ki bi mu pristajalo in izražalo njegov značaj ali pa bilo skladno z njegovim videzom. Veliko idej nam ponudi že preprost pogled na našega kosmatinčka, ki lahko s svojimi nenavadnimi ušesi, očmi ali repom namigne, katero ime bi bilo zanj najboljše. S tega vidika pomeni pasje ime tudi simbol, saj nam lahko veliko pove o samem psu. 

Pri izbiri pasjega imena bodite kreativni, a upoštevajte ključno pravilo

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

Sanja Berend

Objavljeno v trideseti številki revije Kužek

Ideje za pasja imena najdete v brezplačni e-knjižici Pasja imena. Prenesite jo s klikom na spodnji gumb.

kuzek_kliknite