Ali se tudi pes lahko prehladi?

1193

Jesen je praktično pred vrati, s tem pa posledično tudi nižje temperature in obdobje prehladov. Vprašanje, ki se poraja mnogim lastnikom v glavi v tem času, je preprost: ali se tudi pes lahko prehladi? Odgovor na to vprašanje vam razkrivamo v spodnjem prispevku.

Ali lahko psi zbolijo za prehladom?

Odgovor na vprašanje, ali lahko prehlad dobi tudi naš kuža, je DA. Vlažni hladni dnevi povzročajo prehlade kot pri ljudeh kot tudi pri psih. Vzrok se lahko skriva v spremembi temperature, prevelike izpostavljenosti hladnemu zraku, pitje hladne vode ali prekomerno uživanje snega. Pa vendar je najpogostejši vzrok prav ta sprememba temperature, ki sproži prehlad v veliki večini tudi pri ljudeh.

Simptomi prehlada pri psih

Simptomi prehlada pri psih so izredno podobni simptomom, ki jih imamo tudi ljudje. Pojavlja se izcedek iz smrčka, pri nekaterih kužkih se lahko solzijo tudi oči. Kužek lahko pri prehladu tudi kiha in kašlja, kar se lahko spremlja oteženo dihanje.

Prehlad lahko spremlja tudi pomanjkanje energije, zmanjšan apetit in potrto vedenje. Vsekakor pa vsi simptomi ne nastopijo pri vsakem psu in vsekakor ne enako močno. Pri nekaterih psih so simptomi sprva blagi in se kasneje okrepijo, spet pri drugih so lahko simptomi že v začetku močni, veliko je odvisno od zdravstvenega stanja kužka in obenem tudi od njegove starosti.

Najbolj ogrožajoča skupina so starejši in bolni kužki ter pasji mladički, ki nimajo tako močnega imunskega sistema, kot zdravi odrasli psi.

Kako ravnati, če se pes prehladi?

V primeru lažjih simptomov pri odraslem in zdravem psu obisk veterinarja sprva ni potreben in lahko zanj poskrbimo že sami s tem, da poskrbimo za toplo in mirno okolje ter mu nudimo dovolj sveže vode. Priporočljiv je tudi vsakodnevni krajši sprehod na svežem zraku, ki pa naj ne bo predlog. V primeru starejšega kužka, pasjega mladička ali odraslega kužka, ki ima hujšo obliko simptomov, pa je nujen obisk pri veterinarju, saj lahko v nasprotnem primeru vodijo simptomi do pljučnice ali kužnega kašlja.

V jesenskem času je zato ključnega pomena, da smo na svojega kosmatinca pozorni in ob morebitnih simptomih pravilno in pravočasno ukrepamo, da le ta čim prej okreva in se prehlad ne razvije v še kaj hujšega.

Vesna Kropf

 

VIRI

www.akc.org

www.thisdogslife.co

www.dailypaws.com