Ali poznate specifične prehranske potrebe svojega psa?

1922

Ideja, da psa celo življenje hranimo z isto hrano ni preživeta le zato, ker svojim psom radi ponudimo kar se da raznoliko prehrano, temveč tudi zato, ker se vse bolj zavedamo, da se pasje telo tekom življenja razvija in močno spreminja, kar seveda pomeni tudi, da se ravno tako spreminjajo njegove potrebe po hranilih. Čeprav vsi psi potrebujejo kakovostno, uravnoteženo prehrano, pa so lahko prehranske potrebe psov v konkretnih življenjskih obdobjih in dejanskih življenjskih situacijah zelo različne. Najbolj se razlikujejo prehranske potrebe mladičev od prehranskih potreb odraslih psov, le-te pa se spet razlikujejo od potreb starejših psov. Nezanemarljive so tudi razlike med psi majhne zgradbe in velikimi psi.

Mladički potrebujejo …

Najbolj popolna hrana za mladičke je mleko njihove pasje matere. Po tem ko so mladički odstavljeni, pa je naša naloga, da jim zagotovimo hrano, ki bo vsebovala vsa potrebna hranila za neovirano rast in normalen razvoj vseh vitalnih organov. Čeprav to obdobje glede na celoto življenja psa traja le malo časa, pa je to najpomembnejše obdobje, saj predstavlja podlago za celo življenje. V tem času se formirajo vse ključne strukture, ki kasneje odločajo o zdravju psa, o kvaliteti in tudi dolžini njegovega življenja. Z izbiro prave, uravnotežene prehrane v obdobju mladička lahko torej svojemu psu zagotovimo dolgo in zdravo življenje.

Mladički imajo v primerjavi z odraslimi psi bistveno hitrejši metabolizem in večino zaužitih hranil porabijo za rast. Ker so ob tem še zelo živahni in aktivni, so njihove potrebe po energiji razumljivo večje od potreb odraslih psov enake velikosti. Mladički tako potrebujejo približno dvojno količino kalorij (glede na njihovo telesno težo), vendar pa zato ne morejo zaužiti dvojne količine hrane odraslih psov. Potrebujejo torej specialno prilagojeno hrano.

wolfsblut-puppy

Hrana za mladičke Wolfsblut je prilagojena posebej za potrebe po obdobju sesanja. Mladički s hrano prejmejo vse potrebne hranilne in mineralne snovi. Je idealen vir energije, lahko prebavljiva, zagotavlja normalno rast kosti ter je zato primerna tudi kot samostojna hrana daljše časovno obdobje. Na voljo so številni različni okusi (puran in sladki krompir, kamela,noj in sladki krompir, koza in sladki krompir, ovca in riž, raca in krompir ter konj in sladki krompir), ki jih ne boste našli pri nobeni drugi znamki hrane, zato je hrana Wolfsblut primerna tudi za najbolj občutljive pse in tudi alergičnim psom zagotavlja veliko izbiro različnih alternativnih beljakovinskih virov. Za mladičke so poleg navedenih, ob posebni prehranski tabeli, primerni tudi trije okusi iz linije za odrasle pse in sicer Wild Pacific (ribe s krompirjem), Blue Mountain (divjačina s krompirjem) in Green Valley (jagnjetina, losos s krompirjem).

Odrasli psi potrebujejo …

Ko mladiček preide v dobo odraslosti je resda že docela izoblikovan, vendar pa je zdravje in dobro počutje tudi rezultat vsakodnevne skrbi in predvsem kvalitetne prehrane. O tem nam najbolj jasno poroča prav pasja prebava, ki hitro pokaže vse naše napake in spodrsljaje (če psu na primer ponudimo ostanke od kosila ali če kvalitetno hrano zamenjamo za ceneno). Poleg prebave so odraz zdravja psa tudi njegova koža, dlaka, zobje, telesna teža in zgradba, nenazadnje pa tudi njegovo vedenje. Tako letargičnost kot pretirana hiperaktivnost sta lahko posledici neustrezne prehrane. V prehrani se torej velja izogibati: žitaric, industrijskih sladkorjev, umetnih barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, pa tudi soje in nekaterih živalskih beljakovin, ki so pogosti povzročitelji alergij (na primer govedina).

wolfsblut-adult-hrana

Wolfsblut je suha in mokra hrana za vsakodnevno zdravo prehranjevanje vašega odraslega psa, saj vsebuje:

  • samo naravne sestavine
  • brez žitaric in tako brez glutena, saj žitarice niso naravna hrana mesojedcev in so najpogostejši alergen pri psih
  • z naravnimi probiotiki MOS in FOS, ki pozitivno vplivajo na prebavni sistem in so zato pogosto dodatek v otroški hrani
  • brez industrijskega sladkorja, umetnih barvil, konzervansov, soje in ojačevalcev okusa, saj je hrana namenjena dolgoročnemu ohranjanju zdravja.
  • Hrana je primerna tudi za prehransko občutljive in alergične pse
  • Številni različni okusi in alternativni beljakovinski viri kot so divjačina, losos, postrv, raca, zajec, konj, kenguru, koza, kamela, ovca, jelen, fazan, bivol, itd.

Starejši psi potrebujejo …

Psi se starajo različno hitro. Za manjše pse je znano, da živijo dlje in se tudi kasneje postarajo, medtem ko lahko pri večjih pasmah starost nastopi prej (že med 6. In 7. letom starosti). S starostjo pride do sprememb, ki vplivajo tudi na prehranske potrebe psa. Metabolizem starejših psov se upočasni, potrebe po energiji pa se zmanjšajo, zato starejši psi potrebujejo manjše količine kalorij kot odrasli psi, da bi ohranjali ustrezno telesno težo. Slednje pa je pri starejših psih zelo pomembno, daj prekomerna telesna teža dodatno obremenjuje srce in sklepe. Psi, ki v to življenjsko obdobje vstopijo v dobrem telesnem stanju in ga uspejo tudi ohraniti, dokazano živijo dlje.

wolfsblut-senior-hrana

Wolfsblut suha hrana za starejše pse je posebej prilagojena pasjim seniorjem, saj vsebuje naravne snovi kot so hondroitin, MSM in glukozamin, za gibljivost in zdravje sklepov ter prispeva k večji vitalnosti tudi v pozni starosti.

Majhni in veliki kužki …

Statistično gledano manjše pasme psov v primerjavi z večjimi odrastejo hitreje, se starajo počasneje in živijo dlje. Kot miniaturna izdaja volkov so polni energije, zelo gibčni ter se komaj utrudijo. Večji psi imajo v primerjavi z manjšimi bistveno počasnejši metabolizem. Zaradi tega se morajo veliko gibati ter prehranjevati kolikor je mogoče nemastno in z malo kalorijami, saj se drugače zelo hitro zredijo. Prekomerna teža velikokrat neposredno vpliva na gibalni sistem. Tako se pri večjih psih vnetja sklepov (artritis) pojavljajo pogosteje kot pri manjših psih.

wolfsblut-large-breed

Hrana za večje pasme psov Wolfsblut je prilagojena posebej njihovim potrebam ter vsebuje naravne sestavine, ki spodbujajo metabolizem ter pripomorejo k zaščiti in obnavljanju sklepov. Z zaščito za sklepe Wolfsblut Gelenkschutz®, znanstveno razvito kombinacijo petih naravnih sestavin, ki imajo posamezno potrjen pozitiven učinek na gibljivost in zdravje sklepov večjih psov, skrbi, da bo vaš veliki kosmatinec vitalen v vseh življenjskih obdobjih.wolfsblut-small-breed

Nivo energije, značilen za manjše pse s hitrim metabolizmom, pomaga ohranjati hrana za vsakodnevne potrebe manjših psov Wolfsblut, ki je posebej prilagojena njihovim energijskim in presnovnim potrebam.

S pravo izbiro prehrane za psa, ki je kar najbližja naravni prehrani njihovih prednikov, v resnici ne izberemo samo hrane, temveč življenjski slog psa. Izberemo zdravje, aktivnost, vitalnost in dolgoživost. Tudi zato ni vseeno kaj izberemo, pač pa je važno, da izberemo pravo pasjo prehrano tudi glede na starost in velikost psa.

Ekomprof
Promocijsko sporočilo

logotip ekomprofwolfsblut