Skrb za pasjo mamico in njen naraščaj

skrb-za-psico-in-mladickeVsak odgovoren vzreditelj se že pred načrtovanim pasjim naraščajem temeljito pripravi na prihod pasjih mladičkov. Pregleda zdravstvene izvide pasjih staršev in primerja najboljše paritvene kombinacije, katerih rezultat bodo zdravi in lepi predstavniki pasme. Pred paritvijo se prepriča, da sta oba starša zdrava in nista prenašalca dednih bolezni. Prav tako pa poskrbi, da je psička pred paritvijo, med brejostjo ter po kotitvi v dobrem fizičnem in psihičnem stanju.

Na kaj moramo biti pozorni, če se odločimo za pasji naraščaj?

Na prvem mestu je psihično in fizično zdravje psičke, še preden se odločimo, da bo postala pasja mamica! Psička, ki jo nameravamo pariti, mora biti v dobri fizični kondiciji, fizično zdrava ter psihično stabilna. Dobro fizično kondicijo dosežemo z rednim gibanjem, redno nego ter prehrano, ki zadošča potrebam psice. Poskrbeti moramo, da ni kakorkoli ranjena. Poleg fizičnega zdravja in kondicije, pa mora biti psička tudi psihično zdrava. To pomeni, da ne sme biti nervozna ali plašna, prav tako pa ne sme biti agresivna, kajti takšne pasje matere pogosto vzgojijo mladiče s podobnimi vedenjskimi težavami. Psička tudi med brejostjo ne sme biti pod stresom, kajti njeni mladiči so posledično lahko čustveno manj stabilni.

Brejost pri psički traja v povprečju 62 oziroma 63 dni (načeloma pa lahko traja vse od 58 do 68 dni). To je čas, ko moramo svoji pasji prijateljici in bodoči pasji mamici nameniti še več pozornosti in skrbi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sabina Vesel

Objavljeno v triindvajseti številki revije Kužek