Pomagajmo zavetiščem s sprehajanjem psov

sprehajanje-psov-v-zavetiscihŠtevilni kužki uživajo na dolgih sprehodih s svojimi skrbniki, se razigrano podijo za svojimi igračami, uživajo ob mlaskanju najljubše hrane in zvečer mirno zaspijo v svojem ljubečem domu. Tako bi v idealnem svetu potekal vsakdanjik slehernega psa. Pa vendar v realnosti ogromno kužkov v zavetiščih čaka na novo priložnost. Na nekoga, ki se bo z njimi ukvarjal in jih imel rad. Taki psi imajo pogosto za sabo žalostne zgodbe, včasih zaradi malomarnosti lastnikov, drugič celo mučenja. Četudi jim morda ne moremo ponuditi novega doma, lahko pomagamo. Sprehajanje psov v zavetišču je ena izmed možnosti.

Kako postanemo sprehajalci v zavetišču?

Sprehajalci psov v zavetiščih so izjemnega pomena, saj pripomorejo k socializaciji psa in mu polepšajo dni v zavetišču. Poleg samega sprehoda je pomemben predvsem stik med psom in človekom, ki mora biti profesionalen. Preden postanemo sprehajalci psov moramo ponekod opraviti brezplačni tečaj za sprehajalce, s katerim se priučimo pravilnega pristopa in vedenja na sprehodu z zapuščenimi kužki. S pozitivno motivacijo in nagrajevanjem pri psu utrjujemo želene vedenjske vzorce in omogočimo, da je učenje prijetno za oba. »Izobraževanja so zelo pomembna, saj ljudje največkrat psa iz zavetišča primerjajo s svojim psom, ki so ga imeli ali pa ga imajo doma, kar pa na žalost ni enako. Psi v zavetišču so na začetku pod določenim stresom in seveda s svojo zgodbo, ki je mi ne poznamo. Zato hočemo bodočim sprehajalcem predstaviti vsaj nekaj pravil, ki jih ob sprehodu psa iz zavetišča morajo obvezno upoštevati,« je povedala mag. Mojca Bandur Križanec, vodja Zavetišča za živali Maribor. Usposobljenih sprehajalcev si želijo tudi v zavetiščih Horjul in Meli. Nekatera zavetišča ne zahtevajo opravljenega internega izobraževanja in dovoljujejo sprehajanje psov po predhodnem dogovoru, pri čemer si želijo vzpostaviti ekipo rednih sprehajalcev, npr. v Zavetišču za živali Turk. Ponekod pse vodijo na sprehod zaposleni v zavetišču, npr. v Zavetišču Sevnica in Zavetišču Brežice. V Obalnem zavetišču je za sprehajanje psov dobrodošel vsak, ki ima željo pomagati. Predhodne najave niso potrebne, za varno in kakovostno izvedbo pa psa izbere oskrbnik.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Enja Zagoršek

Objavljeno v triindvajseti številki revije Kužek