Alergijske reakcije na hrano

4005

Številnim psom določena hrana povzroča alergije, ki jih je zelo težko diagnosticirati in zdraviti. Alergijskih reakcij ne smemo zanemarjati, saj lahko negativno vplivajo na splošno zdravje in počutje psa ter povzročijo celo vrsto nevšečnosti, od kožnih sprememb in želodčnih težav do motenj obnašanja. Čeprav je prehrana kompleksna znanost, lahko že samo z razumevanjem presnove psa, ustreznimi spremembami prehranskih navad in izločitvijo problematičnih sestavin, pomagamo obnoviti zdravje in vitalnost psa.

Kaj je alergijska reakcija na hrano?

Obstajata dve glavni obliki alergijskih reakcij na hrano:

 1)    Alergija na hrano/preobčutljivost na hrano – gre za alergijo v pravem pomenu besede, ki je definirana kot imunski odziv na določeno sestavino (po navadi na proteine v hrani).

2)    Prehranska intoleranca – gre za reakcijo zaradi neimunoloških mehanizmov.

Anafilaksija je akutna alergijska reakcija na določeno snov, katere simptomi so otekanje obraza, ustnic, ušes, jezika in grla. Možni so tudi srbeči, rdeče obrobljeni izpuščaji.

Uživanje neobičajne hrane – v tem primeru do alergijske reakcije pride zaradi uživanja neprebavljive hrane, prenajedanja in uživanja raznih ostankov iz smeti.

Metabolična reakcija – do alergijske reakcije pride, če pes zaužije določeno substanco, ki negativno vpliva na njegov metabolizem, na primer zaradi pomanjkanja laktoze.

Idiosinkrazija je nenormalen odziv, ki je podoben prehranski alergiji, vendar ni povezan z imunskimi mehanizmi.

Farmakološka reakcija – do reakcije pride zaradi določene snovi, ki na organizem psa učinkuje kot droga.

Terminologija
Znaki negativne reakcije na hrano

Kako vem, da ima moj pes reakcijo na hrano?

Znaki alergijskih reakcij na hrano so različni. Prizadenejo lahko pse vseh starosti. Prave alergije se pojavijo po dolgotrajni izpostavljenosti določeni sestavini in so najpogostejše pri psih med prvim in petim letom starosti, kar tretjina primerov pa se pojavi pri psih, ki so mlajši od enega leta.

Ni dokazano, da so nekatere pasme psov bolj podvržene alergijskim reakcijam kot druge, toda alergije z gastrointestinalnimi simptomi se največkrat pojavljajo pri psih pasme shar pei in pri nemških ovčarjih. Ti dve pasmi tudi pogosteje trpita za alergijskimi reakcijami, ki povzročajo kožne spremembe. Ravno tako za tovrstnimi reakcijami velikokrat trpijo psi pasem koker španjel, špringer španjel, zahodnovišavski beli terier, pšenični terier, bokser, jazbečar, angleški bulterier, dalmatinec, Lhasa Apso in zlati prinašalec. Irski seter naj bi bil podvržen glutenski enteropatiji.

Simptomi reakcij na hrano so pogosto podobni simptomom drugih bolezenskih stanj. Kožne spremembe so podobne spremembam zaradi bakterij in parazitov, želodčne težave pa so podobne težavam zaradi virusnih in bakterijskih okužb ter težavam iz drugih zdravstvenih vzrokov. Pomembno je torej, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo izključil morebitne druge vzroke, še posebej, če pes bruha, je omotičen ali ima bolečine. Sekundarno infekcijo bo morda potrebno zdraviti z antibiotiki. Nekatere alergijske reakcije vplivajo na pse tako, da začnejo jesti nenavadno hrano in stvari. Jedo na primer travo, kamenje in iztrebke. Prav tako jim lahko začne primanjkovati koncentracije, zaradi česar so preveč energični in jih je težko dresirati.

Testi na alergije na žalost niso najbolj zanesljivi. Pregled krvi, endoskopija in intradermalno testiranje pomagajo v nekaterih primerih, vendar alergijo najučinkoviteje diagnosticiramo s postopnim izključevanjem sumljivih snovi iz prehrane. S testom blata izključimo bakterijske vzroke bolezni. Psi, ki so že bili diagnosticirani s kronično vnetno črevesno boleznijo, so bolj podvrženi alergijskim reakcijam na hrano (po navadi prehranski intoleranci, ki ni prava alergija), saj je vneta črevesna sluznica občutljivejša na določene snovi. Psi s kronično vnetno črevesno boleznijo naj se izogibajo hrani, ki povzroča vetrove, in hrani z visoko vsebnostjo maščob. Za pse s kroničnim kolitisom (z vnetim debelim črevesom) ali malabsorpcijskim sindromom (nezmožnostjo absorpcije ene ali več hranilnih snovi) je primerna dieta s postopnim izločanjem snovi, ki bi lahko povzročale alergijo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.


Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

 Objavljeno v osmi številki revije Kužek