4 blagodejni učinki buč na zdravje vašega psa

4-blagodejni-ucinki-buc-na-zdravje-vasega-psaPred nami je oktober, jesenski mesec, ki ne prinaša samo ohladitev, marveč tudi še zadnje primerke letošnjih buč. Da so buče zdravilne za nas, je znano, nič pa se ne govori o zdravilnih učinkih, ki jih uživanje buč prinese našim psom. Vsebujejo obilico vitamina A, pa tudi beta-karoten, kalij, železo, baker, cink in mangan. Antioksidanti, ki jih najdemo v bučah, dokazano preprečujejo nekatere vrste raka in so nadvse zdrav dodatek prehrani vašega ljubljenčka. Buče, ki so predhodno toplotno obdelane oziroma kuhane, se v pasjih, pa tudi mačjih pločevinkah v tujini že dobijo, pri nas pa bomo morali verjetno še nekaj let počakati. Preverite, katere zdravstvene tegobe pri vašem ljubljenčku lahko buče odpravijo.

Prebavne motnje

Ko govorimo o prebavnih motnjah, imamo v mislih bodisi drisko ali zaprtost, buče pa ponujajo rešitev za oboje. Bučni pire, ki ga za naše ljubljenčke prodajajo tudi v pločevinkah, lahko naredimo sami in ga zamrznemo. Bučo enostavno skuhamo v čisto malo vode, nato pa s paličnim mešalnikom vse skupaj spasiramo v kašo. Soli pireju ne dodajamo. Ker so buče bogate z vlakninami, že dve čajni žlički, ki ju dodamo v pasjo hrano, pomagata pri urejanju pasje prebave in lažjemu iztrebljanju. Dr. Carol McDonnell meni, da buče v pasji prehrani prinašajo mnoge koristi. “Veterinarji že dolgo poznamo prednosti rednega dodajanja bučnega pireja v pasjo hrano,” še dodaja.

Podpora sečil

Olja, ki jih najdemo v bučnih semenih in v mesu buč, pripomorejo k boljšemu delovanju sečil in posledično preprečujejo razna obolenja. Veterinarji so mnenja, da vsakodnevno dodajanje majhnih količin buč v pasjo prehrano pomaga preprečiti marsikatero bolečo tegobo, ki je povezana z obolenjem sečil.

Notranji zajedalci

Bučna semena vsebujejo tudi aminokislino kukurbitin, ki deluje kot naravno sredstvo proti notranjim zajedalcem. Kukurbitin na trakulje in ostale črevesne parazite deluje tako, da jih paralizira. Največ ga dobimo, če zmeljemo sveža ali posušena semena buč in jih potem dodajamo mokri pasji hrani, zadostuje že ena žlička dnevno. Zmleta semena shranimo v neprodušno zaprti posodi v temnem prostoru, tako shranjena namreč ostanejo sveža več tednov.

Koža in dlaka

So vam pražena bučna semena všeč? Ponudite jih tudi svojim ljubljenčkom. Antioksidanti in esencialne maščobne kisline pomagajo pri ohranjanju optimalne vlažnosti dlake in kože vašega ljubljenčka. Posušena in olupljena bučna semena pražimo v ponvi približno 5 minut, pri tem pa jih neprestano mešamo. Psu ponudimo 3 tako pripravljena bučna semena na dan in koža bo ostala zdrava, dlaka pa sijoča. Če pes praženih bučnih semen ne mara, mu v mokro hrano dodamo zmleta, kot je opisano v prejšnjem odstavku.

Lina Zalaznik