Življenje psa z epilepsijo

Pasja epilepsija se morda zdi zastrašujoča, a večkrat se jo da nadzorovati s pomočjo zdravil.

Za kaj gre pri epilepsiji?

Epilepsija je pogosta nevrološka motnja, ki jo povzroča nenormalna aktivnost v možganih, ki se pokaže v obliki ponavljajočih se napadov. Najpogosteje se prvih pokaže pri mladih psih, starih do 5 let. Pogosto ni nobenega posebnega vzroka, zakaj se razvije, a nekatere pasme, npr. labradorci, škotski ovčarji, beagli, vižle in šetlandski ovčarji so k njej malo bolj nagnjene. Lahko se tudi pojavlja v določenih družinah.  Obstajajo trije tipi epilepsije: idiopatska, ki se pojavi pri psih, starih 6 let ali manj in ni simptom drugih težav. Strukturalna, ki jo lahko povzročijo težave v možganih, npr. zmanjšan dotok krvi, poškodba glave, vnetje, okužba, možganski tumorji, itd.. Tretja pa so reaktivni napadi, ki jih povzroči začasna težava v delovanju možganov, npr. zaradi zastrupitve.

Kaj se dogaja med napadom?

Ponavadi psi doživijo napade, ko so sproščeni; redko se pojavijo med fizično aktivnostjo. Obstajajo različni tipi napadov: Žariščni napadi: ti se pojavijo v eni polovici možganov, simptomi pa vključujejo tresenje glave, trzanje obraza, močno slinjenje, bruhanje ali spremembe v vedenju, npr. nemirnost.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

VIR: Your Dog, marec 2018, 38- 40