Žival s prekomerno telesno težo ni srečna žival!

1057

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri živalih dogaja, da imajo prekomerno telesno težo. Čeprav se hišni ljubljenčki, ki se soočajo s preveliko telesno težo, ne znajdejo v taki zadregi, kot se v istem primeru ljudje, pa je zdravstvena in čustvena travma enaka.

Redki primeri ekstremne fizične zlorabe živali sicer res polnijo časopisne naslove in nas žalostijo, vendar je največji problem dobrega počutja živali dandanes pravzaprav njihova debelost, saj naš štirinožni prijatelj lahko za posledicami previsoke telesne teže zelo trpi. Glede na raziskave naj bi bil v razvitem svetu delež hišnih ljubljenčkov, ki imajo prekomerno telesno težo ali debelost, med 33 in 58 %.

Težave

Debelost lahko pri živalih povzroči zdravstvene spremembe, kot so diabetes in osteoartritis.
Raziskave dokazujejo, da ljubljenčki s prekomerno telesno težo živijo manj časa. Druge raziskave pa so pokazale, da je prekomerna telesna teža povezana s slabšo vitalnostjo, kvaliteto življenja, bolečinami in duševnimi motnjami.
Izrazit problem je tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki povzroča še dodatne težave. To pa se da pozdraviti in spremeniti z izgubo teže. Pri živalih debelost nastopi v prvih nekaj letih življenja, in ko se zgodi, se je je težko znebiti.

Kje je težava?

Kje točno je problem? Ima hrana preveč kalorij? Žival premalo telovadi? Je genetika? Ali le nasedemo kužkovim ali mačjim očem, ki nas prijazno prosijo za hrano in se jim ne moremo upreti?

Običajno je prekomerna telesna teža skupek večih dejavnikov, zato moramo biti, v katerem koli primeru, res previdni, pri hranjenju in doziranju priboljškov.

Izkazovanje ljubezni preko hrane

Kot lastniki hišnih živali jih imamo za družinske člane, kar pomeni golobjo čustveno in psihološko povezavo. Pogosto ljubezen napačno izražamo skozi hrano.

Nepravilno hranjenje

Ljudje ljubljenčkov ne hranijo pravilno. Nekateri lastniki ne znajo pravilno preceniti, koliko hrane žival potrebuje in jo nudijo preveč. Torej podcenjujejo količino hrane, ki jo dajo in precenjujejo lakoto živali.

Mislimo, da so naši štirinožni prijatelji lačni

Mislimo ali vemo? Veliko živali se stalno obnašajo, kot da so lačni. Mislimo, da je hrana tista, ki ljubljenčka osreči in da je neprestano lačen.

Veterinarji pravijo, da je za kužke pomembno, da se gibajo in manj jejo. Enako velja za mucke, še posebej notranje.
Kakorkoli, ugotavljamo, da ima prekomerna telesna teža ljubljenčkov več opraviti z nami, kot pa s posodico hrane. Torej mora biti za nižanje telesne teže pripravljen tudi lastnik in pomagati svojemu štirinožnemu prijatelju.

Poleg tega imamo ljudje izkrivljen pogled na to, kako bi morale naše živali izgledati. Mislimo, da je lepo, če je žival malce bolj zaobljena in smo prepričani, da so vitki psi preveč shirani, a temu ni tako. Vitkejši psi in mačke so bolj zdravi in srečni.

Katarina Robnik 

Viri:  
theconversation.com
www.telegraph.co.uk
www.popsci.com
www.petmd.com