Najpogostejše bolezni pri psih

Vsak lastnik psa želi zagotoviti svojemu ljubljenčku kakovostno in zdravo življenje. Vendar pa včasih pride do situacij, na katere ne moremo vplivati. Nočna mora vsakega lastnika je, da bi njegov ljubljenček prehitro odšel iz tega sveta , predvsem pa da bi pri koncu trpel. Opisala bom tri najpogostejše bolezni psov, saj se mi zdi prav, da se kot lastniki psov seznanimo tudi z manj prijetnimi situacijami in naše pasje prijatelje pred temi zaščitimo.

  • Srčna glista ali DIROFILARIOZA:

Gre za bolezen, ki jo prenaša parazit srčna glista (Dirofilaria immitis), ki spada v skupino nitastih valjastih črvov, vmesni gostitelji pa so komarji. Ko glista dozori, se nahaja v srcu in pljučni arteriji, kar pa posledično prizadene delovanje pasjega organizma. Najpogostejša je na območju obale sredozemskega morja (v Sloveniji so jo prvič zaznali leta 1994).

Znaki okužbe se pokažejo nekaj mesecev po okužbi, lahko pa ostanejo prikriti.  Simptomi so utrujenost, kašelj, izguba teže in apetita, bruhanje, slabokrvnost, blede sluznice, odpoved srca, ledvic, jeter, vnetje pljuč in posledično pospešeno dihanje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ajda Kankaraš

Viri: