Kako voziti psa v avtomobilu?

2478

Vožnjo s psi lahko včasih primerjamo z vožnjo majhnih otrok – dolgčas ni nikoli. Včasih se vožnja naših štirinožnih prijateljev sprevrže v pravi projekt, ki vključuje slabost, bruhanje, cviljenje in če psička ne privežemo pravilno, celo norenje po kabini avtomobila. Za varno in prijetno vožnjo psičkov v avtomobilu pa strokovnjaki poznajo precej trikov. V spodnjem članku vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako voziti psa v avtomobilu.

Kuža naj bo na varnem mestu

Prva stvar, na katero opozarjajo strokovnjaki, je vožnja psov na sprednjem sedežu, med nogami sopotnika na sprednjem sedežu ali celo na armaturi, če govorimo o manjših pasmah.
Psi so tu neprivezani in nezavarovani, prav tako pa vožnja ni varna niti za neprivezane pse na zadnjih sedežih ali celo na polici prtljažnika v avtu. Takšen prevoz štirinožnih prijateljčkov je pri nas prepovedan tudi zakonsko, saj lahko pride do številnih nevšečnosti in prometnih nesreč.

Večina psov se najbolj varno v avtu počuti v potovalnem boksu. Če pa prostora v avtu za takšen boks nimamo, pa lahko psa privežemo s posebnim, pasjim varnostnim pasom oz. oprtnico, namenjeno posebno vožnji psičkov v avtomobilih, ki je prav tako odlična izbira.
Če se naši kužki ne marajo voziti, jih moramo na avtomobil navajati postopoma.

  • Najprej jih seznanimo s potovalnim boksom oz. varnostnim pasomVesel stafford, v varnostni oprsnici, na zadnjem sedežu v avtu zunaj, nato pa gremo z njim na krajše vožnje.
  • Postopoma nato podaljšujemo čas vožnje in razdaljo.
  • Da pa kuža poveže vožnjo s prijetno preživetim časom, pa ga odpeljimo tudi kam na izlet, kjer bo lahko tekal naokoli, se družil s svojo družino in bo res užival. Če se z avtom seznani le takrat, ko mora obiskati veterinarja, potem vožnje ne more povezati s pozitivno izkušnjo in se je boji.

Izbira potovalnega zaboja je pomembna

Potovalni boksi so namenjeni varnemu transportu naših pasjih ljubljenčkov, moramo pa pri izbiri le-teh paziti na nekaj stvari:

  • Poskrbeti moramo, da izberemo pravo velikost boksa za kužka
  • Prav tako pa so pomembni materiali. Priporočljivi so boksi iz aluminija in plastike, ojačani s steklenimi vlakni
  • morajo pa tudi omogočati dober pretok zraka, da bo pes med vožnjo lahko normalno dihal.

[members_only]

Odmor je zelo pomemben

Vožnja psičkov, mladičkov in odraslih, je podobna vožnji majhnih otrok. Starši oz. skrbniki se med potovanjem zavedamo, da bomo z nepretrgano vožnjo hitreje prispeli na cilj, majhni otroci in psički pa tega ne razumejo. Imajo različne potrebe, ki ne morejo čakati nekaj ur.
Zato svojim kosmatinčkom in tudi sebi med daljšimi vožnjami le privoščimo odmor, da si pretegnejo noge, popijejo malo vode in se olajšajo. Vožnja bo s premori za vse veliko prijetnejša.

Ne pozabimo na vodo

Psi potrebujejo reden dostop do vode, še posebno pa moramBeagle, z rdečo rutko, ki pije iz potovalne posodice o to upoštevati pri daljših potovanjih.
Promet na cestah je nepredvidljiv. Nikoli ne vemo, v kakšnem zastoju ali kakšni drugi okoliščini se bomo znašli. Zato je voda (in seveda primerna pasja posodica) nujna potrebščina.
Če nimamo s seboj primerne posodice, bo kuža hvaležen tudi za vodo, ki jo bo lahko popil iz naših sklenjenih rok.

Psa pred potovanjem utrudimo in ga ne hranimo tik pred vožnjo

Preden se usedemo v avto, je psa priporočljivo malo utruditi, da ga med vožnjo ne bo motil njegov višek energije.
Popolnoma spočit pes bo v avtu še bolj nestrpen, zato sprehod in opravljanje osnovnih potreb pred vožnjo vsekakor sodi med dejavnosti, ki jih strokovnjaki zelo priporočajo.

Marsikateremu psu je med vožnjo rado tudi slabo, k čemur še posebno pripomore hranjenje tik pred odhodom na pot. Psa zato nahranimo vsajDva kužka, v boksih za prtljažnik nekaj ur pred potovanjem in tako vsaj omilimo, če se že ne moremo povsem izogniti slabosti.
Še bolj domače in udobno se bo kužek v avtu počutil, če mu priskrbimo nekaj njegovih najljubših igračk, poskrbimo, da mu bo udobno in mu morda oblazinimo boks, nikakor pa ne bomo zgrešili z igračkami, namenjenimi žvečenju.

 

Če bomo upoštevali nekaj zgornjih nasvetov in psa vozili na kraje, kjer se bo neizmerno zabaval, bo vožnjo kmalu povezoval z veseljem, s preživljanjem časa s svojim skrbnikom in z zabavo. Tako bo v avtu gotovo bolj priden, vožnja bo manj stresna in tudi slabost se bo sčasoma morda omilila.

[/members_only]

Maša Pirnat

Viri:
www.cesarsway.com
www.wikihow.com