Kako voziti psa v avtomobilu?

Vožnjo s psi lahko včasih primerjamo z vožnjo majhnih otrok – dolgčas ni nikoli. Včasih se vožnja naših štirinožnih prijateljev sprevrže v pravi projekt, ki vključuje slabost, bruhanje, cviljenje in če psička ne privežemo pravilno, celo norenje po kabini avtomobila. Marsikdo si zaradi tega kosmatinca upa prevažati naokoli samo takrat, ko je potrebno obiskati veterinarja. Takšna adrenalinska vožnja ni varna in bolj kot na cesto sodi v kakšen zabaviščni park. Za varno in prijetno vožnjo psičkov v avtomobilu pa strokovnjaki poznajo precej trikov, s katerimi boste lahko kmalu odšli tudi na zabaven družinski izlet, ki ne bo travmatičen ne za kužka in ne za skrbnike ter ostale potnike.

Prva stvar, na katero opozarjajo strokovnjaki, je vožnja psov na sprednjem sedežu, med nogami sopotnika na sprednjem sedežu ali celo na armaturi, če govorimo o manjših pasmah. Psi so tu neprivezani in nezavarovani, prav tako pa vožnja ni varna niti za neprivezane pse na zadnjih sedežih ali celo na polici prtljažnika v avtu. Takšen prevoz štirinožnih prijateljčkov je pri nas prepovedan tudi zakonsko, saj lahko pride do številnih nevšečnosti in prometnih nesreč.

Večina psov se najbolj varno v avtu počuti v potovalnem boksu, če pa prostora v avtu za takšen boks nimamo, pa lahko psa privežemo s posebnim, pasjim varnostnim pasom oz. oprtnico, namenjeno posebno vožnji psičkov v avtomobilih, ki je prav tako odlična izbira. Če se naši kužki ne marajo voziti, jih moramo na avtomobil navajati postopoma. Najprej jih seznanimo s potovalnim boksom oz. varnostnim pasom zunaj, nato pa gremo z njim na krajše vožnje. Postopoma nato podaljšujemo čas vožnje in razdaljo, da pa kuža poveže vožnjo s prijetno preživetim časom, pa ga odpeljimo tudi kam na izlet, kjer bo lahko tekal naokoli, se družil s svojo družino in bo res užival. Če se z avtom seznani le takrat, ko mora obiskati veterinarja, potem vožnje ne more povezati s pozitivno izkušnjo in se je boji.

Izbira potovalnega zaboja je pomembna

Potovalni boksi so namenjeni varnemu transportu naših pasjih ljubljenčkov, moramo pa pri izbiri le-teh paziti na nekaj stvari. Poskrbeti moramo, da izberemo pravo velikost boksa za kužka, prav tako pa so pomembni materiali. Priporočljivi so boksi iz aluminija in plastike, ojačani s steklenimi vlakni, morajo pa tudi omogočati dober pretok zraka, da bo pes med vožnjo lahko normalno dihal.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
www.cesarsway.com
www.wikihow.com