Zakaj psi smrčijo?

2846

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste slišali svojega štirinožnega prijatelja, kako proizvaja čudne, hripajoče zvoke med spanjem. Pasje smrčanje ni vzrok za paniko, je povsem normalen pojav. A vseeno moramo biti pozorni na vzroke pasjega smrčanja, da le ne bi prišlo do kakšne bolezni. Zakaj tudi psi smrčijo in kako to lahko omilite, si preberite v nadaljevanju članka.

Kaj sploh povzroči smrčanje pri psu?

Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih pride do smrčanja zaradi omejenosti pretoka zraka v grlo. Spodaj navajamo deset možnih razlogov za pasje smrčanje.

  1. ANATOMIJA: nekatere pasme so bolj nagnjene k smrčanju kot druge. Manjše pasme s široko lobanjo in kratkim smrčkom imajo krajšo dihalno pot in kot posledica tega se lahko pojavi tudi smrčanje.
  2. ALERGIJE: psi so lahko alergični na prah, parfume, druge živali ali pa na cvetni prah – vse to lahko vodi do zožitve dihalnih poti in smrčanja.
  3. DEBELOST: Agencija za preprečevanje debelosti psov oz. APOP navaja, da ima več kot polovica psov prekomerno težo. Če ima vaš štirinožni prijatelj kakšen kilogram viška, lahko pride do smrčanja, ker ima več mastnega tkiva, ki lahko blokira dihalne poti.
  4. ZDRAVILA: določena zdravila, kot so protibolečinske tablete ali pomirjevala lahko vašega psa pomirijo do te mere, da mišice v grlu postanejo ohlapne in zato pride do smrčanja.
  5. TEŽAVE Z ZOBMI: ognojeni zobje ali vnetje sinusov so lahko tudi eden od razlogov za pasje smrčanje. Če težav z zobovjem ne zdravimo pravočasno, lahko pride tudi do drugih, bolj resnih zdravstvenih težav.
  6. GLIVIČNA OBOLENJA: smrčanje je lahko rezultat glivičnih obolenj, imenovanih aspergiloza. Obolenje lahko povzročijo plesni, ki se nahajajo v posušeni travi ali balah.
  7. CIGARETNI DIM: da cigaretni dim škodi kadilcem in tistim ki so zraven njih, že vsi vemo. Redkokdo pa ve, da lahko škodi tudi psom. Dim lahko pri psih povzroči nekatere bolezni, kot so astma in bronhitis.
  8. RINITIS: Tako kot ljudje, lahko tudi psi zbolijo za vnetjem nosne sluznice oziroma rinitisom, ki povzroči kihanje, težave z dihanjem in posledično tudi smrčanje.
  9. OBSTRUKCIJA DIHAL: če ima vaš pes kaj zataknjenega v nosu ali grlu (igračo ali smrekov storž) pride do blokade v grlu, ki povzroča smrčanje.
  10. POLOŽAJ SPANJA: način, na katerega se vaš pes udobno namesti za spanje, lahko povzroči smrčanje. Psi, ki spijo na hrbtu, so bolj nagnjeni k smrčanju kot tisti psi, ki spijo zviti v klobčič ali ležijo na trebuhu.

Kako lahko preprečimo pasje smrčanje?

Ko odkrijemo vzroke pasjega smrčanja, se lahko lotimo odprave tega problema.
Pri alergijah moramo dnevno prati pasje ležišče ter prezračevati prostore, v katerih se zadržuje naš pes.
Če je vzrok smrčanja debelost, moramo psa dati na dieto, da bi izgubil kakšen kilogram.
Smrčanje, ki ga povzročijo zdravila je le začasno in izgine samo od sebe.
Če pes rad spi na hrbtu, mu zamenjamo njegovo ležišče, lahko mu damo vzglavnik ali pa kupimo okroglo ležišče.
Če pa se smrčanje pojavi nenadoma in ga spremljajo še ostali bolezenski znaki (vnetja), je potrebno iti k veterinarju.

Ali ste prepričani, da Vaš pes glasno smrči? Poglejte in poslušajte spodnji šaljiv video psov, ki smrčijo.

 

Doroteja Turković

Viri:
mascotafiel.com
www.mnn.com