Zakaj posvojiti “pasjega starčka”?

556

Pogosto slišimo stavek: »Želim si imeti psa, ampak ne morem si privoščiti nakupa čistokrvnega psa«. Razumljivo je, da so nam nekatere pasme psov ljubše od drugih. Tako po karakterju, velikosti, aktivnosti kot tudi po zahtevnosti vzgoje in sami vizualnosti.

Nato sledi vprašanje: »Zakaj se ne odpeljete v enega od številnih zavetišč? Morda svojega štirinožca najdete prav tam.«
Najbolj pogosta odgovora sta:

  • večinoma imajo tam starejše pse, raje bi vzeli mladega psa od 1 do 2 leta starosti,
  • psi iz zavetišč so nevzgojeni, imajo travme ali pa so problematični.

Ljudje, ki pa so se odločili za posvojitev iz zavetišč znajo povedati, da je vsaka taka bojazen odveč. Če želite imeti psa, ste zanj pripravljen skrbeti, ga imeti brezpogojno radi, si izberite enega iz zavetišča, ki prav vsako minuto čaka na novega lastnika. Z mladički in mladimi kužki, pa naj bodo to čistokrvni ali mešanci, od rejca, soseda ali iz zavetišča, se moramo veliko ukvarjati, da postanejo dobro vzgojeni in socializirani življenjski sopotniki.

Po mnenju večine veterinarjev, pod »starčke« spadajo psi, ki so starejši od 7 let. Seveda na to kategorizacijo vpliva tudi velikost psa. Zavetišča pa so prenatrpana z večinoma zdravimi in aktivnimi starejšimi kužki, ki potrebujejo dom in veliko ljubezni. Če se odločite, da greste po novega družinskega člana v zavetišče, se nikar ne sprehodite mimo starejših psov. To so čudoviti kužki iz več razlogov.

LAHKO MU REŠITE ŽIVLJENJE Pasji starček se nasmiha kameri

Zavetišča so precej zasedena, ljudje pa se najraje odločajo za posvojitev psa mlajšega od 4 let. Žal v zavetiščih ostaja vse več zdravih starejših psov, ki so v primeru pomankanja prostora, prvi na spisku za evtanazijo. Če posvojite »starčka« mu lahko podaljšate življenje, še za kar lepo število let.

»STARČKI« NISO PROBLEMATIČNI

Starejši psi se v zavetišču znajdejo iz več razlogov. Zelo redko se zgodi, da je problem v njihovem karakterju ali obnašanju. Večina razlogov tiči drugje: lastnik se naveliča odgovornosti, smrt lastnika, neizogibna selitev, prihod dojenčka, pomankanje časa, izguba službe,… Večina »starčkov« se ni znašla v zavetišču zato, ker bi bili problematični, kot nekateri mislijo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

pasji starček uživa na polju

Kristina Kolarič

 
Vir:
www.cesarsway.com