Zima je čas za drugačne aktivnosti, ne lenarjenje!

2539
zima-je-cas-za-drugacne-aktivnosti-ne-lenarjenje-2
Foto: Tea Vardjan Rožič

Zima prinaša kratke dneve, sneg in mraz, zato se ljudje raje zadržujejo doma v toplem zavetju. Pa vendar pri tem ne smete pozabiti na vaše pse, ki ne glede na vreme in letni čas potrebujejo vsakodnevne sprehode ter psihofizično zaposlitev.

Gibanje je izrednega pomena, tako za vas kot vašega psa, zato morate poskrbeti za redno aktivnost preko celega leta. Čeprav bodo vaši sprehodi pozimi verjetno nekoliko krajši, pa to še ne pomeni, da se s psom ni treba ukvarjati. 

Zakaj je pomembno, da se s psom ukvarjate tudi v zimskem času?

Redni sprehodi so nujno potrebni za opravljanje potrebe, z različnimi psihofizičnimi zaposlitvami pa poskrbite za zdravje in dobro počutje psa. Z gibanjem pes krepi mišice, ohranja kondicijo in porabi odvečno energijo, z miselnimi nalogami pa še dodatno zadovolji svoje nagone. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo različna nezaželena vedenja, kot so grizenje, lajanje, cviljenje, uničevanje predmetov ali preganjanje drugih živali. Pes lahko hitro pridobi na telesni teži, postane brezvoljen in len.

Aktivnosti pa niso pomembne samo za ohranjanje vitalnosti vašega psa, temveč tudi za boljši odnos med psom in vodnikom. Preko igre in različnih dejavnosti psu dvigujete željo po sodelovanju, utrjujete medsebojno zaupanje in povečujete navezavo psa na vodnika.

Aktivnosti, ki so vam na voljo v zimskem času

zima-je-cas-za-drugacne-aktivnosti-ne-lenarjenje-1
Foto: Tea Vardjan Rožič

Krajše sprehode popestrite z drugačnimi aktivnostmi, ki vam jih ponuja narava sama. Svojemu psu lahko mečete snežne kepe, mu skrivate žogo v debeli snežni odeji ali ga naučite lovljenja frizbija. Nekateri psi vas bodo z veseljem spremljali tudi pri zahtevnejših zimskih podvigih. Sankanja, krpljanja in turnega smučanja sem se sama večkrat udeležila s svojo psičko in povem vam, da sva obe naravnost uživali. Na voljo imate tudi različne zimske športe, ki so namenjeni prav vašim kosmatincem. Med bolj priljubljenimi sta vleka sani ali skijoring, kjer pes, pripet na elastični povodec, vleče osebo na smučeh. Ob dobro vzgojenem in socializiranem psu praktično ni zimskega športa, ki se ga ne bi morala udeležiti skupaj. Je pa treba psa na težje podvige predhodno dobro pripraviti.

V kolikor sneg ni za vas ali vašega psa, se lahko odpravite na socializacijski sprehod v mesto ali kakšno drugo novo lokacijo. Povsem dovolj bo že, če boste vašo običajno sprehajalno pot v domačem okolju nekoliko spremenili in namesto na desno zavili na levo. S tem boste psu razbili vsakodnevno monotonost in dodatno stimulirali njegove možgančke. Za malo manj aktivne pse in/ali vodnike pa priporočam različne aktivnosti, ki jih lahko skupaj počnete kar doma.

Tako kot pri vsaki aktivnosti je potrebna tudi zaščitna oprema, ki je prilagojena vsaki dejavnosti drugače. Za hojo po snegu pa je pomembna tudi zaščita tačk z mazilom za tačke ali čeveljčki.

Kako izbrati pravo zaposlitev?

Možnosti, kako psa zaposliti v zimskem času je torej veliko. Vaša naloga je, da med vsemi aktivnostmi poiščete tisto, ki je najboljša za vašega psa, glede na njegovo potrebo po gibanju, kondicijo, starost in zdravstveno stanje. Upoštevajte telesno zgradbo psa, saj se nekatere pasme težje gibljejo po celem snegu ter odpornost oziroma občutljivost psa na nizke temperature. Pri izbiri primerne aktivnosti pa nikar ne pozabite tudi na vaše želje in fizično zmožnost, da bosta v njej lahko uživala oba. Le tako vama bodo zimske aktivnosti v užitek in ne v breme.

Tea Vardjan Rožič