Švedski špic

447

Zgodovina

Za švedske špice, je nekoč veljajo, da njihove korenine segajo v čas Vikingov. Novejše raziskave pa so pokazale, da nimajo tako dolge zgodovine. Čeprav so podobni korgijem, si z njimi niso v bližnjem sorodu. Njihovo ime v originalu, Swedis Vallhund, pomeni pastirski pes. Uporabljali so jih na švedskem podeželju, za čuvanje čred. Koristni so bili tudi pri odstranjevanju škodljivcev in kot čuvaji.

Na kratko o švedskem špicu:

  • Prijazen
  • Družaben
  • Zabaven
  • Odličen čuvaj
  • Veliko laja

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike
  • Aktivne posameznike
  • Aktivne družine

Videz

Po izgledu je švedski špic majhen pes. Ima kompaktno, mišičasto postavo. Glava je majhna, ušesa so privzdignjena. V višino doseže od 30 cm do 35 cm. Tehta od 9 kg do 14 kg. Življenjska doba je do 16 let.

Dlaka je srednje dolga in trda. Podlanka je gosta, mehka in topla. Švedski špic je običajno soboljevinaste ali rdeče sive barve. Običajno je svetlejše barve po prsih in temnejše po hrbtu, vratu in ob straneh. Zaželena je svetla maska na obrazu.

 

 

Temperament

Po naravi je švedski špic inteligenten in družaben. Rad ima aktivnosti v naravi in je vzdržljiv, poslušen, delaven in igriv. Rad ugaja skrbniku in je nanj zelo navezan. Rad laja in je dober čuvaj. Na neznanca bo vedno opozoril z lajanjem. Je vesel, prijazen in pogumen.

Otroke ima rad in obožuje uganjanje norčij z njimi. Tudi ostale hišne ljubljence ima rad in je do njih prijazen. Lahko se zgodi, da majhne prostoživeče živali preganja. Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. V nasprotnem primeru, je lahko pretirano plašen in agresiven.Skrbnik naj bo izkušen, dosleden, samozavesten in potrpežljiv. Pomembno je, da mu z aktivnostmi zaposlite um in telo. Švedski špic blesti v vseh pasjih športih. Odličen je v agilitiju, pasjem frizbiju, prinašanju predmetov, lovu, in teku.

Posebne zahteve

Če ima močan pastirski nagon, se lahko zgodi, da bo otroke ali člane družine grizel v gležnje. Tako je nekoč v red spravljal svojo čredo. Če ga dolgo puščate samega, bo lajal na vse kar vidi ali sliši. Potrebuje veliko aktivnosti.

Zdravje in nega

Švedski špic je poznan, kot zdrava pasma. Je trpežen in odporen. Nekatere posameznike lahko doleti displazija kolkov ali bolezni oči. Ker ima dolg trup in kratke noge, je nagnjen k okvaram hrbtenice.

Dlaka švedskega špica ne potrebuje veliko nege. Potrebno ga je enkrat na teden pokrtačiti. Uporabite bolj grobo krtačo, s katero mu lahko masirate tudi kožo. Tako jo očistite in jo  spodbudite k tvorjenju pomembnih olj. Kopajte ga le, če je to nujno potrebno. Po potrebi mu krajšajte nohte in čistite zobe. Redno mu pregledujte ušesa.

Deja Drobne

dogtime.com

www.petguide.com