Gibanje za psa in lastnika

4630

gibanje-za-psa-in-lastnikaTo, da je pes človekov najboljši prijatelj, je jasno. Poleg tega, da je prijatelj in življenjski sopotnik, pa je lahko tudi več kot odličen motivator pri športnih aktivnostih. Ne samo, da gibanje potrebujete vi, nujno ga potrebuje tudi vaš pes. Če ne zadostite njegovim dnevnim potrebam po gibalni aktivnosti, ga izpostavljate tveganju za številne bolezni in težave. Bolje preventiva kot kurativa, kajne?

Psi obožujejo sprehode

Vsakodnevni sprehodi so zahteva vsakega psa, tudi tistih, ki sicer ne potrebujejo zelo veliko gibanja. Sprehod je njihov vrhunec dneva. To je čas, ko so aktivni, ko se sprostijo in ko lahko raziskujejo. Verjeli ali ne, tudi psi imajo lahko težave z debelostjo. Pojavi se predvsem zaradi prekomernega hranjenja in nagrajevanja s priboljški ter pomanjkanja gibanja. Če jih že tako radi pocrkljate z njihovimi najljubšimi pasjimi piškoti, jim obvezno omogočite dolg sprehod ali kakšno drugo aktivnost.

Izbirajte različne aktivnosti

Psom ni pomembno, če je zima ali poletje, saj so vedno za akcijo. Pozimi mu lahko mečete snežne kepe ali pa jih valite po hribu navzdol in pustite psu, da jih lovi. Lahko se odpravita na lahkoten zimski tek v tandemu, združena s posebno elastiko ali pa vas pes spremlja, medtem ko vi kolesarite. Seveda ne pozabite na zaščito pasjih tačk in kožuščka. Če ste bolj tekmovalno razpoloženi, se lahko vpišete v pasjo šolo ali tečaj in se udeležujete tekmovanj v agilitiy-u ali metanju frizbija.

Poleg sprehajanja, tekanja in igranja, psi radi tudi plavajo. Nič čudnega ne bo, če se bodo tudi takrat, ko bodo temperature precej nizke, navdušeno pognali v vodo. Vsekakor pa je plavanje dobra izbira za poletne dni, ko ohladitev še kako paše.

Njihova najljubša aktivnost je odvisna predvsem od prvotnega namena pasme in od njihove telesne zgradbe. Preden psa silite, da z vami preteče več kilometrov na dan, se pozanimajte ali je takšna aktivnost zanj sploh primerna. Ne pozabite, da je tako za ljudi, kot tudi za pse pomembna ustrezna prehrana in dovolj vode. Poskrbite, da bodo imeli oboje na voljo, še posebej po bolj napornih aktivnostih. Če se od doma odpravljate za več časa, vzemite vodo tudi s seboj.

Pes je vaš motivator

Kar nekaj študij je, ki kažejo na to, da so psi odlični motivatorji, ko gre za spodbujanje njihovih lastnikov h gibanju. Poleg tega so lastniki psov pogosto bolj aktivni kot drugi ljudje, saj pes mora ven vsak dan, v vsakem vremenu. A naj vsakodnevno sprehajanje ne bo le nujno zlo, ampak čas, ki ga skupaj s psom izkoristita za druženje in gibalno aktivnost. Gibanje ima zelo pozitivne vplive na zdravje obeh. Poleg sprehodov, vas lahko dobro razgiba tudi igra s psom. Le redko kdo se lahko upre pasjemu povabilu k igri. Psi se lahko igrajo kjerkoli in kadarkoli. Bolj kot boste pri tem živahni in aktivni, bolj jim bo všeč in več boste vi naredili zase. Nekateri psi radi sodelujejo tudi pri vajah za gibljivost in moč, bodisi s tem, da vam predstavljajo dodatno obremenitev ali pa vas med izvajanjem vaj le navihano opazujejo. V vsakem primeru je vadba bolj zabavna in hitreje mine, vaš pes pa bo hvaležen za vsako minuto, ki jo bo lahko preživel z vami.

Elena Jurman