Zakaj psi polulajo božično drevo?

202

Ena najbolj priljubljenih prazničnih tradicij, ki se je veselijo družine po vsem svetu je okrasitev božičnega drevesa. Ne glede na to ali se odločite za naravno ali umetno, noben dom ni popoln brez božičnega drevesa kot osrednje točke družinske sobe v božičnem času.

Postavili ste praznično drevesce. Naravnost veličastno, prekrito z okraski, ki imajo veliko
sentimentalno vrednost. Pes se polula nanj. Zakaj? Kako ga od tega odvrniti?

Psi imajo težnjo po označevanju dreves, še posebej, če v dom prinesemo naravno drevo. Za lastnika in člane družine slednje prestavlja praznični simbol, medtem ko pes misli, da je dobil lastno sobno stranišče. To ustvarja stres med prazničnem časom tako za psa kot ljudi.
Ukvarjanje s psom, ki označuje božično drevo, zahteva popolnoma enako ravnanje, preusmerjanje in krepitev kot navajanje mladiča na lulanje zunaj. Spodaj navajamo ukrepe s katerimi preprečimo, da si pes izbere božično drevo za lulanje.

Prepoznajte opozorilne znake

Veliko psov kaže pred indikatorsko vedenje. Vedenje, ki se pojavi pred dogodkom kot nekakšna napoved. Spuščen nos, vohanje naokoli, praskanje po vratih, vrtenje v krogu ali približevanje drevesu običajno nakazujejo, da se pripravlja na opravljanje potrebe.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj.

Nasveti, ki veljajo za zaščito božičnega drevesa, veljajo tudi za zaščito prazničnih daril. Preventiva je najučinkovitejša strategija.

 

Darja Polajžer

Viri:

www.dogster.com

patchpuppy.com

www.petfriendlyhouse.com