Ali lahko psi jedo sladkorne palčke (candy cane)?

259

Sladkorne palčke ali bolj poznano imenovane candy cane so tradicionalna sladkarija v času božiča. Značilna zavita sladkorna palčka rdeče in bele barve se pojavlja v trgovinah in na prazničnih stojnicah že v začetku decembra. Otroci in odrasli le te z veseljem uživajo, a se mnogim lastnikom kužkom poraja vprašanje, ali le ti lahko jedo sladkorne palčke.

Kaj sploh je candy cane oziroma sladkorna palčka?

Sladkorna palčka oziroma candy cane je tradicionalna sladkarija v času božiča. Liziki podobna sladkarija bele barve z rdečimi črtami, značilne oblike zavite palice, ki spominja na vrhu zavito pastirsko palico. Tradicionalno ima okus poprove mete, ampak dandanes je okusov sladkornih palčk tudi veliko več.

Legenda pravi, da naj bi se candy cane prvič pojavil leta 1670 v Nemčiji, ko je zborovodja v kölnski katedrali bele sladkorne palčke upognil v paličice, da so bile videti kot pastirske kljuke, in jih razdelil med otroke, ki so se udeležili cerkvenega obreda. Kmalu je le to postalo tradicija med cerkvenimi obredi, katera sej je kmalu razširila po vsej Evropi in Ameriki.

 

Sladkor v pasji prehrani – DA ali NE?

Sladkor oziroma glukoza v pasji prehrani je izredno pomembna za normalno delovanje možganov in živčnega sistema, obenem pa pomaga pri vzdrževanju normalnega delovanja telesnega sistema. Pa vendar so pasje potrebe po sladkorju veliko manjše kot pri ljudeh. Vsak presežek lahko pri psu povzroča prebavne motnje, saj pri psu trebušna slinavka ne proizvaja toliko prebavnih encimov za sladkor kot pri ljudeh.

Vsak presežek določene snovi v telesu sproža določen odziv telesa, enako velja tudi za pse. Ob prekomernem uživanju sladkorja pes lahko začne bruhati, dobi drisko ali postane zaprt. Sproža lahko tudi bolečine v črevesju, oslabljenost telesa, oslabljenost imunskega sistema, pordelost oči in hudo solzenje le teh. V nekaterih sicer redkih primerih se lahko psu pojavi alergijska reakcija, ob kateri lahko pes izgublja dlako, koža mu pordi in začne srbeti, pes pa lahko v nekaterih primerih zaradi tega postane tudi agresiven.

Ali psi lahko uživajo sladkorne palčke / candy cane?

Odgovor na to vprašanje je NE. Psi ne smejo uživati sladkornih palčk. Sladkorne palčke so v osnovi narejene iz sladkorja, ki lahko psu povzročajo hude prebavne težave, obenem pa lahko sprožijo tudi alergijsko reakcijo. Prav tako se moramo zavedati, da v candy canu najdemo naravni sladkor ksilitol. Ta je za pse še posebej nevaren, saj v kombinaciji s sladkorjem sproži hipoglikemijo, pri čemer se kužku zniža krvni sladkor in s tem poviša srčni utrip na nevarno vrednost. Obenem pa ksilitol škoduje pasjemu metabolizmu in lahko povzroča tudi okvaro jeter. Pri nekaterih psih se lahko pojavi tudi alergija na eterično olje poprove mete, kar se pokaže v obliki oslabljenosti, šibkosti in izgubi apetita.

Kaj storiti, če kuža po nesreči zaužije sladkorno palčko?

V primeru, da kuža zaužije sladkorno palčko, je potrebno le tega dobro opazovati in že ob prvih znakih slabosti obiskati veterinarja. V primeru, da jih je pojedel več, je nujen obisk veterinarja, ki bo kužka pregledal in temu primerno tudi ustrezno ukrepal.

Obenem pa se moramo zavedati, da sladkarije kot so sladkorne palčke niso namenjene psom in je za njihovo zdravje ključno, da le te pospravimo izven njihovega dosega.

 

Vesna Kropf

VIRI:

www.masterclass.com