7 pogostih napak pasjih skrbnikov v zimskem času

1574

Tudi najbolj vestni skrbniki psov občasno naredijo napako. In s tem ni nič narobe. Ljudje v sobivanju s kužki vedno iščemo načine, kako bi svojemu psu omogočili čim bolj kvalitetno življenje. Zato se napake dogajajo in so nekaj, kar nas krepi in nam daje drugačen pogled na določeno situacijo.

 

Včasih se skrbniki v dobri veri ne zavedamo napak, ki jih počnemo pri negi naših štirinožnih ljubljencev. Ker smo včasih prepričani, da je naša nega, predvsem v zimski sezoni primerna, je vseeno dobro, da se pozanimamo, kako pa to počne nekdo drug.

Za vas smo izbrskali sedem pogostih napak, ki jih skrbniki psov naredijo pozimi. Obenem vam ponujamo še nasvete, kako se jim lahko sami izognete.

Pa si poglejmo sedem najpogostejših napak, ki jih skrbniki psov počnejo v zimskem času.

Že vnaprej predpostavljamo, da našega kužka ne zebe

Se vam morda kdaj v hudi zimi zazdi, da je zunaj tako mrzlo, da zmrzujete tudi v popolni zimski opremi? Če je presneto mrzlo vam, potem verjetno zebe tudi vašega kužka. Predvsem so v zimskem času na udaru manjše pasme, ki imajo telo bližje tlom. Ne glede na to, kako gosto dlako ima vaš kuža, se lahko kaj hitro pripeti, da kužek ob zelo nizkih temperaturah utrpi ozebline ali se podhladi.

Če opazite, da je vaš kuža po sprehodu v mrazu podhlajen, ga čim prej pripeljite v zaprte prostore. Če to ni mogoče, poskrbite, da ima dostop do suhega zavetišča, ki je brez vetra, obenem pa je prostor varen za hišnega ljubljenca. Pomembno je, da svojega psa segrejete, mu ponudite vodo, ki naj ne bo prehladna. Če imate pri roki odejo, ga pokrijte.

Kadar se kuža ne more igrati zunaj, mu ne ponudimo nadomestne vadbe

Če je vaš štirinožni prijatelj navajen na dolge sprehode in veliko igranja na prostem, potem mu je to potrebno omogočiti tudi v slabem in mrzlem vremenu. Psi namreč vsak dan potrebujejo vadbo in stimulacijo ter aktivnosti, ki jim zaposlijo telo in duha.

Če ste s psom ujeti v stanovanju, lahko poskusite z raznimi igrami, ki bodo vam in vašemu ljubljencu omogočila kvalitetno in aktivno preživljanje prostega časa.

Sprehodu v snegu in mrazu ne posvečamo pozornosti

Pogosto se skrbniki ne zavedajo, da ne smejo enačiti sprehoda pozimi, s sprehodom v drugih letnih časih. Preden se naslednjič v snegu in mrazu odpravite v čudežno zimsko deželo, se prepričajte, da sta oba, tako vi, kot vaš kuža, primerno opremljena in pripravljena.

Pomembno je, če je vaš kuža majhen, ima manj dlake ali je nima, je bolj občutljiv na mraz, mu omogočite topel sprehod s tem, da mu oblečete oblačilo ali mu na noge nataknete čevlje. V kolikor se vaš kuža s čevlji dobro počuti, mu lahko z njimi omogočite suh in obenem zelo varen sprehod. Čevlji preprečujejo, da bi blazinice prišle v stik z mrazom, ledom in različnimi kemikalijami.

Ne čistimo tačk svojega kužka, ko pridemo iz sprehoda

Čiščenje tačk po sprehodu je eno od bolj preprostih dejanj, ki jih lahko naredimo vsakič, ko se vrnemo iz sprehoda. A priznajmo, pogosto zanemarimo pasje tačke in jim ne posvečamo pozornosti.

Vsakič, ko se s kužkom pozimi vrnete iz sprehoda, je zelo pomembno, da preverite njegove tačke in jih obrišete z vlažno krpo. Vedno si oglejte vse štiri tačke in bodite posebej pozorni na področja med prsti. Potencialna nevarnost za pasje tačke pa ni le mraz temveč, tudi snežna sol, polna nevarnih kemikalij, ki lahko poškodujejo pasje tačke in škodujejo našemu ljubljencu, če jo zaužije.

Za zaščito in nego pasjih blazinic pa je dobro uporabljati tudi mazilo za pasje tačke. V naši trgovini najdete 100% naravno smrekovo mazilo, ki tačke ščiti in neguje tudi v mrzlih dneh.

Dovolimo, da pes prosto teče v bližini jezer in ribnikov, ne da bi preverili debelino ledu

Ne glede na to, ali živite v bližini vodnega telesa ali ste na zimskih počitnicah v bližini jezer in ribnikov, morate biti vedno pozorni na debelino ledu. Če ne veste in ne želite preveriti, kakšna je debelina ledu, imejte svojega psa na povodcu.

Če se zgodi, da vaš kuža pade skozi led, takoj pokličite 112. Nekateri reševalci so usposobljeni za reševanje psov in bodo vedeli, kako pomagati psu. Pri tem pazite, da tudi sami ne padete v vodo.

Ne čistimo toksinov kot so antifriz, gorivo in druge kemikalije

Razumemo, da verjetno nimate časa za čiščenje vsakega drobnega razlitja goriva, čistila in drugih kemikalij v vaši garaži ali na dvorišču. Razmislite in morda si boste vzeli čas za to opravilo, saj je lahko že majhna količina, ki je zaradi svojega sladkastega vonja ali okusa privlačna za hišne ljubljenčke, za vašega psa smrtna.

Prav tako je lahko nevarno, če kuža na vašem dovozu poje umazan sneg. Čiščenje kakršnega koli razlitja kemikalij in nadzorovanje vašega psa, ko je na prostem, lahko pripomore k zdravemu in čistemu okolju ter življenju.

Psu omogočimo dostop do kamina, pustimo goreti sveče na dosegu pasjih smrčkov

Nevarnosti na prostem niso edine nevarnosti, ki pozimi pretijo našim kužkom. Številni skrbniki radi ustvarijo prijeten občutek v hiši s svečami in odprtim kaminov, v katerem prasketa ogenj. To samo po sebi ni problematično dejanje in res ustvari krasno, zimsko vzdušje. Pomembno pa je, da ste še toliko bolj pazljivi ob ravnanju z ognjem, ko imate v bližini psa.

Pasjo igro vedno premaknite proč od kamina. Ogenj in kaminsko orodje sta namreč zelo nevarni zadevi za psa. Sveče vedno uporabljajte zmerno in jih shranjujte na višjih prostorih, nedosegljivih psom.

Za mnoge med nami je zima krasen čas. Narava miruje, vse je nekoliko tišje, sneg pobeli ceste in nam je lepo. Pomembno je, da obenem poskrbimo, da je lepo tudi našim štirinožnim prijateljem.  Največ lahko zanje naredimo že s tem, ko jim omogočimo zdravo, varno in mirno življenjsko okolje.

 

Deja Drobne

Viri:
https://brightside.me
https://www.thesprucepets.com