Zanimiva dejstva o pasjih krempljih

1121

Večkrat smo že pisali o pasjih krempljih. Tudi o tem, zakaj imajo ljudje nohte in zakaj imajo psi kremplje. Kremplji so za pse zelo pomemben del telesa. Medtem ko nohti pri ljudeh ležijo na koncu prstov, so kremplji pri psih podaljšek prsta. Rastejo namreč neposredno iz kosti na koncu prstov. Pasji kremplji so polni živcev in so dobro prekrvavljeni. Pa poglejmo nekaj dejstev o pasjih krempljih.

  1. Pasji kremplji se ne umaknejo kot mačji

Ena izmed glavnih razlik v anatomiji mačjih in pasjih krempljev je, da se mačji umaknejo, ko jih muce ne potrebujejo, pasji kremplji pa ne.

[members_only]

To pomeni, da so mačji kremplji bolj zaščiteni in so zato ostrejši kot pasji kremplji, ki so izpostavljeni vsem vrstam terena in različnim vremenskim pogojem.

  1. Pasji kremplji so za orodje

Če si pasje kremplje ogledamo od blizu, opazimo, da so nekoliko upognjeni, zaviti navzdol. To je namenjeno temu, da imajo psi pri teku, lovu, hoji ali igri pri stiku s površino veliko trenja in se lažje ustavijo, držijo ravnotežje in hodijo po neravnem in grobem terenu. Tako upognjeni kremplji, so posebej primerni za kopanje lukenj.

  1. Barve krempljev se lahko razlikujejo

Barva krempljev se lahko pri psih razlikuje. Običajno je določena z barvo kože in dlake, ki obdaja kremplje. Če ima kuža različne barve šap, je velika verjetnost, da se bodo barve njegovih krempljev med seboj razlikovale. Na primer, pes ki ima na rjavi šapi črne kremplje, ima lahko na beli šapi mešanico belih in črnih krempljev.

  1. Nekateri psi imajo več kot štiri prste

Običajno, imajo kužki štiri prste z nefunkcionalnim petim krempljem. Obstaja pa pasma psov, norveški lovski špic, ki je po naravi polidaktil in ima šest funkcionalnih in razvitih prstov. Evolucijsko gledano so psi, ki so izgubili prste, postali hitrejši pri teku na daljše razdalje.

  1. Aktivnost obrabi kremplje

Ker se pasji kremplji nikoli ne umaknejo in so vedno izpostavljeni terenu, po katerem pes hodi, imajo nekateri psi krajše nohte kot drugi. Če vaš pes večinoma hodi po travi in mehkih površinah, se mu bodo kremplji manj obrabili, kot če se sprehaja po trdih, bolj grobih površinah. Da bi se vašemu psu kremplji preveč obrabili, ni bojazni. Pasji kremplji namreč ravno tako kot človeški nohti neprestano rastejo.

  1. Lahko so predolgi

Nekateri psi so zelo lahki in se njihovi kremplji tudi na trdih površinah ne skrajšajo. Zato jim je potrebno redno striči kremplje. V nasprotnem primeru se ti začnejo zvijati nazaj, v zanko in lahko vplivajo na zdravje blazinice na pasjih tačkah. Še preden se to zgodi, pa lahko predolg krempelj kužku povzroči bolečine in neprijetnosti ter težave pri hoji.

  1. Psi so lahko desničarji ali levičarji

Ste vedeli, da je pri nekaterih kužkih vodilna desna taca, pri drugih pa leva? Če želite preveriti, katera je vodilna taca vašega kužka, vzemite njegovo najljubšo igračo, ali mu ponudite žvečljiv priboljšek. Opazujte, katero šapo uporablja za držanje predmeta oz. priboljška. Lahko se zgodi, da je desničar, levičar ali pa da uporablja obe taci enakomerno.

[/members_only]

Deja Drobne

Viri:
https://m.petmd.com
https://www.doghealth.com
https://dogdiscoveries.com/