Zakaj tačke predvsem v zimskem času potrebujejo posebno nego?

2209

Posebej v zimskem času je pomembna nega tačk naših kosmatincev, saj sta mraz in sol pogosto neizprosna. Poledenela tla, pesek in sol so najpogostejši dejavniki, zaradi katerih blazinice popokajo in zelo bolijo. Zimskim nevšečnostim se lahko le z nekaj nege izognemo in poskrbimo, da bo kosmatinec užival v mrzlih dneh.

Poskrbite, da bo dlaka med blazinicami ostrižena na kratko, tako se boste izognili sprijemanju umazanije, kepicam snega in vlagi v tačkah. To posebej velja za dolgodlake pse, lastniki takšnih psov imajo namreč pogosto izkušnje s sprijemanjem snega na dlako in tačke. Striženje dlak med blazinicami bo dobrodošlo tudi doma, saj kužku na parketu, laminatu in drugih gladkih površinah ne bo drselo. Proti drsenju na mrazu in tudi stanovanjskih površinah je prav tako potrebno krajšanje krempljev, saj lahko predolgi kremplji povzročijo obilo nevšečnosti, kot na primer drsenje na gladkih površinah, deformacijo in bolečine v tačkah.

[members_only]

Kako vemo, da so kremplji predolgi? To ugotovimo popolnoma enostavno. Kadar kužek stoji enakomerno na vseh štirih tačkah, se kremplji ne smejo dotikati tal. Če se jih dotikajo in celo potiskajo blazinice navzgor, jih moramo v izogib deformaciji in bolečinam takoj skrajšati.

Da se izognete bolečinam in razpokam tačk bo dovolj, če vašemu psu pred in seveda po sprehodu namenite le nekaj minut. Tačke mu sperite z mlačno vodo, jih dobro osušite in namažite s posebnimi kremami za nego blazinic. Pa brez bojazni, v stanovanju ne bo puščal odtisov, saj je v specializiranih trgovinah moč kupiti prav takšne, ki jih ne puščajo.

Ena od možnosti za zaščito tačk so seveda tudi čeveljci, ki pa jih je potrebno skrbno izbrati. Kužku jih pred nakupom pomerite, saj se bo na udobne prav gotovo navadil. Bodite potrpežljivi, nekateri bodo morda potrebovali več časa.

Za vsa vprašanja in pomoč pri negi predlagam, da se obrnete na vašega negovalca psa ali veterinarja, zagotovo vam bodo z veseljem svetovali.

Pa veliko užitkov v zimski idili!

[/members_only]

Aleksandra Rober