Zakaj se psi valjajo po travi?

3425

Vsak od nas je že kdaj vsaj opazili kakšnega psa (če že ni tega izkusil pri svojem ljubljencu), ki se je zunaj veselo valjal po travi. In bil že na prvi pogled videti, kot da pri svojem početju neznansko uživa.

Ste se morda kdaj spraševali zakaj psi to počnejo?

Kaj pomeni valjanje po travi?

Večina strokovnjakov je mnenja, da je za pasje valjanje po travi razlogov več.

Geni

Ena od teorij pravi, da so psi takšno vedenje podedovali od svojih davnih prednikov volkov. Kadar v divjini volk zazna kakšen nov vonj, se vselej, čisto nagonsko, najprej cel povalja po njem. To stori, da bi si ga shranil na telo, še posebno pa na predel okoli oči in vratu. Ob vrnitvi v krdelo ga drugi volkovi pozdravijo in temeljito raziščejo tudi nov vonj. Nato pa eden ali več članov krdela sledi zaznanemu vonju vse do mesta, kjer ga je prvi volk pobral.

Neprijeten vonj

Druga teorija pravi, da se psi z valjanjem po travi želijo znebiti lastnega neželenega vonja. To največkrat opazimo, ko se pes takoj po kopanju povalja po travi (če imamo srečo, če je nimamo pa še po čem drugem). Seveda to, da pasji šamponi nam čudovito dišijo, še ne pomeni, da je vonj pri srcu tudi našim psom. Vsak pes ima sicer drugačen »pasji okus« za prijetne vonjave, dejstvo pa je, da se njihov okus zelo močno razlikuje od človeškega. Zato je priporočljivo, da izberete kar se da nevtralne vonje pasjih šamponov. Poizkušajte tudi z različnimi izdelki in opazujete, kateri izmed njih je za psa najmanj moteč. Kajti ravno takrat, kadar je kuža sveže skopan, lepo čist in tudi človeku dišeč, se sam najraje povalja po travi ali še huje, tudi po tujih iztrebkih. Vonja, ki mu ne ugaja (pa čeprav je to vonj po čistem) se bo seveda po svoje poskušal kar najhitreje znebiti. S tem pa bo izničil ves trud, ki ste ga vložili v kopanje.

Srbenje

Tretja možnost zakaj se psi s takšnim užitkom valjajo po travi je dejstvo, da si pes z valjanjem po podlagi poskuša lajšati srbenje. Preverite, če ima pes težave s kožo ali dlako in opazujte, če se morda tudi sicer več praska ali kako drugače izkazuje nelagodje. Preverite, če ga morda ne nadlegujejo bolhe, klopi ali drugi zajedavci. Morebitne kožne in zdravstvene težave najbolj zanesljivo izključite tudi z obiskom izbranega veterinarja.

Obsesivno kompulzivna motnja

Četrta možnost prekomerno valjanje po travi pripisuje obsesivnemu vedenju psa. Stalna potreba po valjanju po travi (po navadi pa se takšni psi valjajo tudi drugod – po preprogah, posteljah, ipd.) je lahko opozorilni znak, da gre za obsesivno kompulzivno motnjo. Gre za zahtevno vedenjsko motnjo, ki pa jo lahko počasi odpravite. Odpravlja se predvsem s preusmerjanjem pozornosti, tako da psa vsakokrat, ko se povalja po travi pokličete, ga povabite k igri in ga zamotite z drugimi, njemu zabavnimi dejavnostmi. Če boste strpni in vztrajni, boste uspešno nadomestili potencialno smrdljivo pasjo zabavo z drugimi vrstami zabave. Tako boste uspešno odpravili pretirano pasjo potrebo po valjanju.

Ali je valjanje po travi lahko nevarno?

Sama trava ne predstavlja posebne nevarnosti za psa. Potencialna nevarnost pa preži v drugih stvareh, ki se lahko skrivajo v travi: vse od črepinj, nevarnih odpadkov, gnojil, pesticidov in strupov, skratka kemikalij in drugih snovi, ki so strupene za pse. Prav tako ob tem na psa preži dodatna nevernost za ugrize klopov, insektov in drugih zajedavcev. Tem namreč travnate površine predstavljajo idealno skrivališče iz katerega prežijo na toplokrvne živali. Nenazadnje pa se lahko v travi in umazaniji, zlasti, če se pes povalja tudi po izločkih in iztrebkih, skrivajo tudi bakterije in virusi, ki jih pes potem na dlaki prinese v vaš dom.

Kdaj je valjanje po travi razlog za skrb?

Na splošno pa velja, da če je vaš pes dobro preventivno zaščiten proti zajedavcem, če ga redno in skrbno pregledujete in redno cepite, potem mu tudi občasno, zanj zelo zabavno valjanje po travi ne bi smelo povzročati posebnih zdravstvenih težav. Vse dokler je to početje v sprejemljivih mejah. Dokler ste nanj pozorni, skrbno izvajate redno higieno psa ter dokler vas takšno vedenje ne moti preveč. Toliko časa so tudi vsakršne pretirane skrbi odveč.

 

Maja Kalaš

Vir: petmd.com