Nega psa po operaciji

839

Kužki po operaciji potrebujejo posebno nego, ki se seveda razlikuje od posega do posega. Vsekakor se je nujno potrebno o post operativni negi posvetovati z veterinarjem, saj je le ta odvisna od vrste posega in deloma tudi od samega poteka operacije.

Prihod domov

Pred samim prihodom domov je ključnega pomena, da pripravimo vse potrebno za prihod kužka v mirno in prijetno okolje. Pomembno je, da mu pripravimo topel in tih kotiček v stanovanju ali hiši, kjer bo imel svoj mir, da si v celoti opomore. Prav tako se je pred samim odhodom domov potrebno pri veterinarju dobro pozanimati o sami negi kužka in ostalih napotkih v povezavi z okrevanjem le tega.

Sprehod

Sprehod je na dan prihoda domov odsvetovan, saj je kuža utrujen od operacije in potovanja domov. Na ta dan ga pospremite le na potrebo in nato nazaj v hišo ali stanovanje, kjer si bo lahko odpočil. V kolikor le to ni mogoče, pripravite nekaj plenic za na tla, kamor bo kuža lahko opravil svojo potrebo. Na kratek sprehod lahko svojega kosmatinca peljete šele naslednji dan, oziroma, ko bo tega zmožen. Resnično dobro opazujte potrebe svojega pasjega kosmatinca in se prilagodite nanj oziroma na njegove trenutne sposobnosti. Na začetku okrevanja odsvetujemo prosto tekanje in igranje z drugimi kužki. Priporočamo, da je kuža večinoma na povodcu, dokler veterinar ne potrdi, da je rana zaceljena.

Hrana

Kdaj mu ponuditi hrano je odvisno od  posega in je zato posledično nujen posvet z veterinarjem pred odhodom domov. Po nekaterih posegih lahko hrano uživa šele naslednji dan, spet drugim lahko ponudimo hrano kmalu po prihodu domov. Zavedati se moramo, da anestezija, ki jo žival prejme ob posegu, draži njegov prebavni takt in mu zato morda po posegu hrana ne bo dišala kakšen dan ali dva. V primeru, ko hrane ne bo želel zaužiti, mu jo ponudite naslednji dan. V primeru, da bo kuža po zaužiti hrani začel bruhati, je potrebno nujno poklicati veterinarja. Tudi, če kuža ne bo veliko jedel, vseeno poskrbite, da bo zaužil vsa potrebna zdravila in dovolj vode, da ne bi prišlo do dehidracije.

Katero hrano izbrati, pa se podrobno posvetujte z veterinarjem, ki bo na podlagi vrste in poteka posega svetoval primerno prehrano. Po posegih je velikokrat svetovana hrana z visoko vsebnostjo maščob, ki kužku poskrbi dovolj energije za hitro okrevanje. Ob tej vrsti prehrane pa prav tako kužku ni potrebno zaužiti velike količine, ki bi lahko v nasprotnem primeru dražila prebavni takt.

Nega rane

Ključnega pomena, preden svojega pasjega nadebudneža odpeljemo domov, je, da se dobro pozanimamo o negi same rane, ki je nastala s posegom. Pomembno je, da skrbimo, da kuža ne liže rane, saj se suha rana hitreje celi. V kolikor opazimo, da kljub naši pomoči to vseeno počne, mu damo okoli vratu zaščitni ovratnik, ki ga nosi, dokler veterinar ne odobri, da se lahko le ta sname. Pomembno je tudi pregledovanje rane, ki bi se morala izboljševati iz dneva v dan. V kolikor se pojavi huda rdečina, oteklina, podplutba ali se rana celo odpre, je urgenten odhod k veterinarju.

Kar se tiče vseh zdravil in protibolečinskih sredstev je ključnega pomena, da ničesar ne dajemo svojemu kužku na lastno pest. Pomembno je, da se prej posvetujemo z veterinarjem, ki bo svetoval, kako in s čim blažiti bolečine. Prav tako je pomembno, da vsako zdravilo jemlje kuža s hrano oziroma po hrani in nikoli na prazen želodec.

Po vsakem posegu, ki ga ima vaš nadobudni kosmatinec, se je ključno posvetovati z veterinarjem o prehrani, negi, sprehodih in zdravilih. V kolikor pa pride do kakršnih koli zapletov, pa je seveda obvezen obisk pri veterinarju.

Vesna Kropf

Viri:

www.macjahisa-vet.si

www.klinikaloka.com

www.royalcanin.com