VIDEO: Kako naučit psa, da ne skače na vas

1938

Velikokrat se kot lastniki znajdemo v situaciji, ko naš nadobudni kuža, ki je ravno prišel s sprehoda ves blaten skoči na nas in nas s tem popolnoma umaže. Kako preprečiti takšno vedenje pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Preprečite skakanje mladičku

Če je kuža z vami že v obdobju, ko je le ta še mladiček, je ključno, da mu skakanje preprečite že takrat. Kolikor se nam kot lastnikom zdi skakanje v tem obdobju prikupno, pa to vodi tudi v to, da vaš kuža preprosto sprejeme, da je takšno vedenje dovoljeno zanj. Prav iz tega razloga je tako zelo pomembno, da tega ne dopuščate tudi v tem obdobju.

 

Brez skakanja ob prihodu domov

Čim hitreje je tudi treba začeti učiti kužka, da ne skače na vas ob vašem prihodu domov. Pri tem se oprite na tri pravila. To pa so pravilo brez dotikanja kužka, brez pogovora z njim in brez očesnega stika.

Posebna igrača

Eden izmed učinkovitih načinov je tudi, da damo svojemu nadobudnemu pasjemu kosmatincu posebno igračo. Veliko psov je tako navdušenih in veselih osebe, da ne pomagajo niti tri pravila niti ukaz sedi. Zato v tem primeru dajte svojemu kosmatincu njemu ljubo igračo, ki ga bo zaposlila, da ne bo več skakal.

Spust na nivo kužka

Ob skakanju psa je tudi priporočljivo, da se spustimo na njegov nivo oziroma z drugo besedo počepnemo. Na tem nivoju ga pobožamo in pohvalimo, a svojega obraza ne dajemo preblizu njegovemu gobčku, da se le ta ne bo čutil ogroženega in posledično ugriznil.

Ukaz sedi

Uporaba ukaza sedi je prav tako odličen način preprečevanja skakanja s preusmeritvijo pozornosti na izpolnitev le tega. Pomembno pa je, da ga takoj, ko le ta izpolni ukaz, nagradite s priboljškom in mu s tem jasno pokažete svoje odobravanje.

Redna dnevna aktivnost

Ključna za preprečevanje hiperaktivnega skakanja pa je redna dnevna aktivnost. Z le to poskrbimo, da kuža porabi odvečno energijo in s tem obenem tudi zmanjšamo verjetnost skakanja na ljudi.

Za podroben vpogled že opisane načine in vse ostale načine preprečevanja skakanja našega pasjega kosmatinca na ljudi pa si poglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf