Zakaj so psi tako »kul«?

Mednarodna kinološka zveza (FCI), katere članica je tudi Kinološka zveza Slovenije, priznava 488 pasem psov, ki so razdeljeni na 10 pasemskih skupin, ki so nadalje razdeljene na posamezne sekcije. Ameriška kinološka zveza pa nasprotno priznava manj pasem – 163, ki so razdeljene na 8 pasemskih skupin. Poleg čistokrvnih psičkov ne moremo prešteti niti številnih mešančkov. Vsak psiček pa ima svoje edinstvene značilnosti, svojo osebnost, svoj jaz. Da so psi res kul in jih ne zamenjamo za nič na svetu, je jasno, zagotovo pa ne poznate vseh teh zanimivih dejstev o kužkih (vsaj jaz jih nisem vseh poznala), ki dokazujejo, da so naši kosmati štirinožni prijateljčki res nekaj posebnega.

  1. Je to raca … ali pes? Kožušek novofundlancev je »vodoodporen«, saj njegova debela, gosta in mastna na vodo odpornan dlaka varuje podlanko. Ti psi so bili redni spremljevalci ribičev, na vsaki ribiški ladji je bil prisoten vsaj en novofundlandec. V pomoč jim je bil pri vsakdanjih opravilih, vlekel je polne vreče rib, iz vode reševal ljudi in predmete, vlekel vozičke z ribami in podobno. Še danes novofundlanci izredno obožujejo vodo in plavanje.
  2. Včasih je dobro biti majhen kužek. Ste vedeli, da so potop Titanica preživeli kar trije majhni kužki (iz prvega razreda, seveda)? Med temi srečneži sta bila dva pomerančka in en pekinezer.
  3. Hit Beatlov za psička. Šušlja se, da je konec pesmi »A Day in the Life« Paul McCartney posnel na ultrazvočno piščalko, ki jo slišijo samo psi, da bi to pesem lahko poslušal tudi njegov šetlandski ovčar.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.petfinder.com