Zakaj psi mahajo z repom?

1337

Življenje je včasih res preprosto in v dobro razpoloženje nas spravijo stvari, kot je pasje mahanje z repom. Zakaj psi mahajo z repom? Zagotovo ne (samo) zato, da bi razveselili svoje lastnike.

Komunikacija

Psi, ki mahajo z repom, z nami komunicirajo. In ne samo z nami, tako so seveda prvotno komunicirali in še danes komunicirajo med sabo. Kljub temu, da ne govorimo njihovega jezika, psi pričakujejo, da bomo razumeli njihovo telesno govorico in se temu primerno tudi obnašali. In na tem ni čisto nič čudnega! Tudi mi pričakujemo, da nas psi poslušajo, kot da razumejo vsako našo besedo, in ubogajo naše ukaze, ki jih povemo v ”človeščini”.

Vas zanima, kako psi še drugače komunicirajo z nami? Preberite članek:
Ni vsako pasje oglašanje enako

Pes, ki maha z repom ni vedno vesel in prijazen

Prepričanje je, da je pes, ki maha z repom, vesel in prijazen. Večinoma je res tako. A ne vedno. Z repom psi sporočajo lahko veliko več kot le veselje. Sproščen pes bo imel rep v njegovi naravni poziciji, ki se razlikuje med pasmami. Hrti imajo npr. rep rahlo med nogami, kar običajno pomeni, da je pes živčen ali prestrašen, vendar je pri tej pasmi malce tak že v svoji naravni drži. Če je rep višji, pes izraža zanimanje, prav tako če je iztegnjen, medtem ko navpični rep kaže na agresijo.

Mahanje z repkom

Pa pojdimo nazaj k mahanju z repom. Že samo mahanje nam lahko veliko pove. Bolj kot pes maha z repom, bolj je razburjen in vesel zaradi nečesa. Majhen hiter pomig repa bi prav tako lahko razumeli kot pozdrav. Nekatere raziskave so pokazale, da je pomembna tudi smer, v katero pes maha. Če maha v desno, naj bi kazal na vesela čustva, če v levo, pa na negativna. Zagotovo ste vsi lastniki psov prepoznali že živčno mahanje z repom, ki ga niste morali opisati kot ravno veselega. Prav tako se mahanje z repom razlikuje od pasme do pasme.

Kljub temu, da velja prepričanje, da je pes, ki maha z repom, vesel in prijazen, lahko vidimo, da temu ni vedno tako. Najlažje prepoznamo govorico svojega psa, poznamo njegovo mahanje z repom kot način pogovora z nami in razumemo njegov jezik, medtem ko se pri stikih z drugimi psmi hitro kaj lahko zgubi v prevodu in jezno mahanje zamenjamo z veselim mahanjem z repom. Zato moramo biti vedno pozorni na celotno držo pasjega telesa in jim dati osebni prostor, ne pa le veselo priteči do vsakega psa, ki pomaha z repom.

 

Pia Anžel

Viri:
https://www.psychologytoday.com/
https://www.theguardian.com/