Ustna higiena pri pasjih navihancih

1317

Ustna higiena ni pomembna le pri nas ljudeh, vendar tudi pri naših kosmatincih. Poleg krtačenja, čiščenja ušes, krajšanja krempljev, čiščenja zaspančkov in občasnega kopanja, ne smemo pozabiti na čiščenja zob in nasplošno na higieno pasjih ust.

Zobni kamen se pri kar 90 % psov pojavi že po njihovem 3. letu starosti. Nastajanje zobnega kamna lahko omilimo s pravilno izbiro pasje prehrane, rednim krtačenjem zob ter rednimi pregledi v veterinarski ordinaciji.

Kaj sploh je zobni kamen in kako nastane?

[members_only]

Med prehranjevanjem na povrišini zob ostanejo mehke zobne obloge, katere se v kolikor jih ne odstranimo, začnejo strjevati ob stiku z minerali iz sline. Mehke obloge postanejo trde in začnejo spodrivati dlesen pod zobom. V predelih spPrimer zobnih oblog pri kužkuodrivanja lahko pride do drastično povečanega števila bakterij, ki povzročijo vnetje, ki se lahko širi naprej, vse do veznega in kostnega tkiva, vse to pa privede do paradontalne bolezni.

Paradontalna bolezen, v kolikor je ne zdravimo, lahko povzroči še dodatno množenje bakterij, ki se v najslabšem primeru vsrkajo v krvni obtok ter povzročijo vnetje srčnih zaklopk, jeter ali ledvic. Ta bolezen manjša vezivno tkivo, ki skrbi da so zobje trdno vpeti v dlesen. Vse to vodi v izgubo zob.

Simptomi obolenja

Posebno moramo biti pozorni na simptome, ki kažejo možnost težav z zobnim kamnom pri psu. V kolikor začnemo z zdravljenjem v začetnem stadiju, lahko preprečimo najhujše.

Znak, ki kaže na obolenje obzobnih tkiv je v prvi vrsti slab zadah, ter pordele dlesni ob korenu zoba. Prav tako moramo biti pozorni na rumene madeže na zobeh ter pretirano slinjenje našega kosmatinca.
Ko bolezen nadaljuje in doseže naslednje stadije, pes spremeni prehranjevalne navade, se težje, počasneje prehranjuje, ali celo začne zavračati hrano.

Zdravljenje

V kolikor je bolezen napredovala tako daleč, da smo zaznali slab zadah, pordele dlesni in rumene madeže, potem je nujen obisk pri veterinarju, ki bo odstranil zobni kamen. Poseg poteka v veterinarski ordinaciji.
Pes je med posegom pod splošno anestezijo, ki je kratkorajna in šibka, saj poseg ne traja dolgo. Zobni kamen se odstranjuje z ultrazvočnim čistilcem, posebno je treba dobro očistiti predel med dlesnijo in zobkom. Po posegu veterinar zobe še spolira in nato štirinožca zbudi iz anastezije.
Veterinar nam da napotke kako moramo skrbeti za ustno higieno, predvsem torej je potrebno redno odstranjevanje mehkih zobnih oblog z zobno krtačko.

Preventiva

Za preprečevanje nabiranja zobnega kamna je treba vsaj dvakrat tedensko psu očistiti zobe. V specializiranih prodajalnah ali pri veterinarju lahko kupimo posebno krtačko in zobno pasto namenjeno posebno psom. Človeški pripomočki za čiščenje zob niso primerni za psa, zobna pasta lahko poškoduje in razdraži želodčno kislino. S krtačenjem zob moramo začeti že pri mladičku, da mu vse skupaj postane rutina.Lastnica svojemu jack russel terierju čisti zobe z zobno krtačko

Prav tako je za zdravo ustno votlino pri psu pomembna pravilna izbira pasje hrane. Hrana se ne sme lepiti na zobe. Psa moramo hraniti z mesom, briketi in poskrbeti moramo da psi čim več zvečijo.
Pomembno je da ne jedo samo mehke, lahko žvečljive hrane. Zobnim obolenjem so po raziskavah bolj nagnjeni psi manjših pasem, ki imajo manjše gobčke in težje žvečijo bolj čvrsto hrano.

[/members_only]

 

Nina Merkužič

Vir:
www.dominvrt.si