Zakaj psi jedo travo?

807

Zakaj pravzaprav psi jedo travo, to je vprašanje, ki bega vsakega lastnika kužka. Verjetno pa je že vsak lastnik opazil, da velikokrat, ko kuža zaužije travo, po nekaj časa izbruha travo z želodčno vsebino.

Točni vzrok, zakaj psi jedo travo, ni znanstveno dokazan, vendar obstaja nekaj razlag, zakaj naj bi psi jedli travo. Psi spadajo v skupino vsejedih živali, saj jedo poleg mesa tudi različne dele rastlin, sadežev nekateri tudi celo žuželke. Seveda je zaradi te lastnosti vrsta že zelo dolgo uspešna na Zemlji in ji je ta prilagoditev pomagala preživeti.

[members_only]

Prebavne težave

Velikokrat so vzrok za uživanje trave prav prebavne težave, ki se pojavljajo pri vašem kosmatincu. To pa lahko opazimo že po načinu, kako jedo travo, in sicer, če jo ti travo goltajo brez predhodnega žvečenja, predstavlja to znak za prebavne težave. Trava, ki ni prežvečena, draži želodčno sluznico s svojimi bodičastimi stebli in lahko povzroči tudi bruhanje. S tem se vaš kuža očisti in s tem tudi sam poskrbi za svojo prebavo.

Izboljšanje prebave

Včasih pa opazimo, da naš kuža po uživanju trave ne bruha in tukaj se skriva še en vzrok. Veliko kužkov uživa travo tudi, če nima problemov s prebavo, saj s travo odpravlja črevesne gliste in ostale zajedalce ter hkrati poteši potrebo po nekaterih snovi, ki jih ne dobi s hrano, med drugim tudi surove vlaknine.

Pomanjkanje ostalih snovi v telesu

Velikokrat pa našim kužkom primanjkujejo ne samo surove vlaknine, ampak tudi še katere druge snovi v telesu. Ker pa so trave polne klorofila, mineralov in vitaminov, omogočajo vašemu kosmatincu, da dobi potrebne snovi, ki bodo dopolnile vse tisto, česar z našo prehrano ne dobi.

Seveda pa naši kosmatinci ne izbirajo kar prve trave, ki jim pride na pot. Pri izbiri so izredno izbirčni in izbirajo glede na svoje počutje ter trenutno razpoloženje. Seveda pa svetujemo, da ko bo vaš kosmatinec izbiral, kateri tip trave bo danes jedel, bodite vedno pozorni, da ne bo zaužil morda strupene trave, ki bi mu lahko škodila.

Ob tem pa lastnikom tudi svetujemo, da za svoje kosmatince izberejo najkvalitetnejšo hrano, polno hranil, vlaknin, vitaminov in mineralov, saj boste s tem poskrbeli, da bo vaš kuža, dobil dovolj hranilnih snovi v telo in mu ne bo potrebno iskati le teh drugje v naravi.

Dolgočasje

Nekateri celo menijo, da psi travo jedo tudi takrat, ko jim je dolgčas, vendar seveda kot tudi druge trditve, tudi ta ni znanstveno dokazana. Verjamemo pa, da je pri vsakem kužku drugače in da ima vsak kuža svoje navade in skrivnosti, ki jih celo lastniki ne vedo.

Dober okus trave

Nekateri tudi pravijo, da je nekaterim kužkom celo všeč okus trave in jo zato tako z užitkom jedo, ampak seveda, kot že prej povedano je vsak kuža drugačen in to ga seveda naredi unikatnega.

Seveda pa ne glede kakšen je razlog za uživanje trave to ne pomeni nič slabega ali škodljivega. Potrebno je paziti le to, katero travo vaš kuža uživa, da le ta ni strupena. V primeru, da zaužije takšne vrste travo, je nujen obisk veterinarja. Prav tako je nujen obisk veterinarja, če vaš kosmatinec skoraj vsak dan zauživa travo in po njej bruha.

[/members_only]

Vesna Popovič

Viri:
https://www.aler.si/
https://www.pesmojprijatelj.si/
https://www.zdravahranazapse.si