Zakaj moramo pse različno hraniti glede na starost

Uravnotežena in popolna prehrana je bistvenega pomena za zdravo in polno življenje vsake živali, vendar pa se prehranske potrebe spreminjajo glede na starost hišnega ljubljenčka.
Razumljivo je, da so potrebe v prvi razvojni fazi mladička bistveno drugačne od prehranskih potreb v odrasli dobi, prav tako pa se potrebe spreminjajo s staranjem in s tem posledično zmanjšano fizično aktivnostjo živali.

Pasji mladički v fazi razvoja v svoji prehrani potrebujejo večjo vsebnost beljakovin in večje število kalorij, kot jih kasneje potrebuje večina odraslih živali. Če te prehranske zahteve niso izpolnjene, se lahko rast mladička ustavi ali pa zaradi pomanjkanja določenih hranilnih snovi nastopijo različne zdravstvene težave.

Dokazano je, da DHA (dokozaheksaenojska kislina) in maščobne kisline bistveno povečajo mentalne sposobnosti mladičkov, zato so psi, ki kot mladički uživajo takšno hrano precej bolj učljivi.

V prvih mesecih ima mladič torej povečano potrebo po beljakovinah, ki pa že v obdobju adolescence (nekje okoli šestega meseca starosti) upade. Psi adolescenti in odrasli psi imajo tako bistveno nižje prehranske zahteve po beljakovinah in kalorijah kot mladiči, prevelika vsebnost slednjih pa lahko vodi v ovirano rast in sčasoma tudi v debelost.

Debelost je, prav tako kot pri ljudeh in njihovih otrocih, tudi pri hišnih živalih ena najpogostejših zdravstvenih težav sodobnega sveta, s katero se spopadajo številni lastniki psov. Eden od razlogov za debelost je prav neprilagojena prehrana glede na starost in razvojne potrebe. Odrasle živali, in to velja tako za pse kot za mačke, ki niso nadpovprečno fizično aktivne in se hranijo s hrano za mladičke, hitro postanejo predebele. Prekomerna telesna teža pa škodljivo vpliva na vse organe, predvsem je dodatno obremenjeno srce in prav tako tudi sklepi takšne živali.

V prvih šestih mesecih so torej potrebe po hranilih za vse mladičke bolj ali manj enake. Nato potrebe po beljakovinah upadejo – najbolj pri velikih in srednje velikih pasmah in najmanj pri majhnih pasmah, ki imajo, zaradi specifičnega metabolizma, skozi celotno življenje približno enake prehranske potrebe. Za mladiče po šestem mesecu starosti se torej priporoča prehod na prehrano za odraščajoče ali odrasle pse, ki ima nižjo vsebnost beljakovin od hrane za mladiče.

Psi, ki so zaradi narave svojega dela ali življenja posebno aktivni (tj. delovni psi ter psi, ki tekmujejo v različnih kinoloških športih), imajo spet drugačne potrebe po hranilnih snoveh in potrebujejo prilagojeno prehrano za aktivne pse, z višjo vsebnostjo kalorij.

Breje ali doječe psičke pa imajo seveda spet povsem drugačne potrebe po hranilnih snoveh. Ker so njihove potrebe v tem obdobju povišane, je potrebno prilagoditi prehrano njihovim potrebam za čas trajanja brejosti, nato pa ponovno prilagoditi prehrano za potrebe odrasle živali.
Če prehranske potrebe v času brejosti niso izpolnjene, se bodo mladički lahko skotili manj odporni, bolni ali z resnimi okvarami. Tudi količina in kvaliteta materinega mleka je odvisna od pravilne prehrane v času po kotitvi. Prehranski primanjkljaj pa lahko povzroča tudi številne težave pri psici, kot na primer pomanjkanje kalcija, ki lahko privede do bolezni imenovane preeklampsije, ki vključuje krče, napade in lahko povzroči celo smrt psičke.

Tudi psi, ki okrevajo po bolezni ali operativnih posegih imajo brez dvoma spremenjene prehranske potrebe, med drugim zaradi zmanjšane aktivnosti, pa tudi zaradi zmanjšanja splošne odpornosti, zato je v takšnih življenjskih obdobjih prav tako izredno pomembno posvetiti dodatno skrb pravilno izbrani, obogateni in trenutnim potrebam prilagojeni prehrani.

Seniorji, kot imenujemo starejše pse, imajo posebne prehranske potrebe, ki so odvisne od njihove aktivnosti, mobilnosti (dodatne potrebe po glukozaminu in maščobnih kislinah, kot sta DHA in EPA) in drugih zdravstvenih težav (kronične bolezni ledvic ali srca).
Z zmanjšanjem fizične aktivnosti so prav starejši psi nagnjeni k povišanju telesne teže, zato je potrebno prilagoditi prehranske potrebe glede na dejansko aktivnost psa, zato je po navadi treba zmanjšati dnevni vnos kalorij. Včasih imajo starejši pri težave z grizenjem prevelikih briketov ali trde hrane nasploh, spet drugič pa je morda potrebno prilagoditi ali spremeniti tudi sam okus hrane, kadar je problem v poslabšanju apetita starejšega psa.

V številnih primerih je lahko že pravilna in skrbno izbrana posebna prehrana dejansko najbolj učinkovita metoda za obvladovanje bolezni in blaženje številnih spremljajočih zdravstvenih težav. Izbrani veterinar ali pasji nutricionist vam bo z veseljem pomagal in strokovno svetoval pri izbiri optimalne dietne prehrane za vašega psa, kar najbolj prilagojene njegovim individualnim prehranskim potrebam.

Maja Kalaš

Vir: www.petmd.com/dog/nutrition/evr_multi_life_stage_pet_food_benefits

1 komentar

  1. Imam mini pekinezerja,star je 7 mesecev in pol.Ko je bil še mladiček je zelo rad jedel in sicer 3 krat dnevno,sedaj samo še enkrat.Ali se prehranjuje dovolj?

Comments are closed.