Zakaj moramo psa voziti v pasji salon?

2590

Danes se vedno več ljudi odloča za majhne kužke, kot so maltežan, yorkshire terrier, shih-tzu, coton, havanski bišon, itd. Te pasme imajo dolgo, mehko dlako, katero je potrebno skrbno negovati in redno krajšati. Pomembno je redno krtačenje, saj se dlaka v nasprotnem primeru hitro umaže, zlepi in zavozla. Resasti tip dlake, katero imajo nekatere vrste terierjev zahteva trimanje, kar pomeni odstranjevanje oz. puljenje odmrle dlake. Pri pasmah, katere imajo izrazito podlanko, kot jo imajo npr. zlati prinašalci, priporočamo v salonu razčesavanje v obdobju menjavanja dlake, saj s tem prikrajšamo gospodarju nenehno izpadanje dlake doma.  Zato je redni obisk pri pasjem frizerju zelo dobrodošel za vse pse, tako pasemske kot mešančke.

V pasjem salonu pri celotni negi psa najprej skopamo in odstranimo vso umazanijo, nato ga posušimo in skrtačimo. Ko so razčesani vsi vozli, je kuža pripravljen na striženje. Glede pasje frizure se posvetujemo z lastnikom. Videz, ki je predpisan po standardu določene pasme, prilagodimo lastnikovim željam in se odločimo za stil, ki bo pristajal predvsem štirinožnemu kosmatincu glede na njegovo konstitucijo telesa.

[members_only]

Pri vsaki negi preverimo tudi stanje krempljev. Krajšanje krempljev ni potrebno pri vseh psih. Nekaterim rastejo hitreje kot drugim. Psi, ki se veliko gibljejo zunaj si tudi sami dovolj brusijo kremplje, da jih ne ovirajo. Če pa je potrebno krajšanje krempljev s posebnimi škarjami, moramo biti zelo pazljivi, da ne zarežemo pregloboko, saj lahko ranimo živi del kremplja v notranjosti. Ko ima kuža enkrat slabo izkušnjo, bo le s težavo dovolil naslednje striženje krempljev.

K celotni negi psa v salonu spada tudi  nega ušes. Nečista ušesa so lahko pravo leglo bakterij, ki povzročijo boleča vnetja. Pomembno je, da s posebno emulzijo očistimo ušesa in zagotovimo prehod zraka skozi ušesni kanal. Pasme, ki imajo dolga povešena ušesa, so nagnjena k večji občutljivosti, zato izvajamo nego bolj pogosto. Preverimo tudi zobe in jih sčistimo s posebno raztopino, ki mehča in odstranjuje vodni kamen. Po potrebi očistimo tudi predele okrog oči, ki so pri nekaterih pasmah nečisti zaradi povečanega solzenja. Tako je kuža urejen od repa do glave.

In kdaj naj bi svojega kosmatinca prvič pripeljali v pasji salon? Svetujemo zgodnji obisk, ko je kuža star 4-6 mesecev, da se počasi privadi na pasji salon in frizerja. Pri prvem obisku preverimo kremplje, ga nežno skrtačimo in morda oblikujemo le osnovo pasje frizure. Pomembno je, da doživi kuža prvi obisk kot prijetno izkušnjo na podlagi katere se bo z veseljem vračal v salon kasneje. Veliko lastnikov je v dilemi ali naj bodo med nego njihovega psička zraven. V nekaterih salonih pustimo, da vsak lastnik sam presodi, kaj je bolje za njegovega kosmatinca.

Nekateri kužki se lažje umirijo, če gospodarja ni v njihovem vidnem polju. Kadar vidijo svojega lastnika v bližini, so nemirni in iščejo način, da bi lahko prišli do njega, saj pričakujejo igro, sprehod, priboljšek itd. Kužki, ki pa so bolj plašne narave, jim ravno prisotnost lastnika naredi vso situacijo manj stresno. Tako da velja razmisliti o tej odločitvi in se posvetovati s pasjim frizerjem.

Končen cilj obiska v pasjem salonu je predvsem zdrav, lep in urejen kuža, ki se bo dobro počutil v svoji koži in bo v ponos svojemu lastniku.

[/members_only]

Saša Petrovič