Intervju: Anja Bohinc

4191

Katera je tvoja najljubša žival in katere živali imaš doma?

Naj priznam, da obožujem naravnost VSE živali tega sveta, nekatere imam rada ob sebi druge (na primer pršice ali divjega neukročenega leva, haha) pa malo manj. Doma imam trenutno veliko pasjodušo v malem teleščku, po imenu Happy. In to tudi je. Srečko.

Kako tvoje življenje zaznamujejo živali?

Moje življenje je bilo od nekdaj polno ljubeznni do živali. Imela sem tri pse in nešteto mačk. Največ tistih, ki sem jih reševala po bližnji okolici. Z očetom sva rada pomagala reševati življenja ježkom, ptičem ter celo netopirjem. Čudovite in nepozabne izkušnje so tiste, ko nesebično pomagaš nemočni dušici do lepšega danes in jutri.

Kako bi morali ozaveščati ljudi, da bi pse in mačke sterilizirali in kastrirali?

Sama verjamem, da je k problemom potrebno pristopati z namenom rešitve. Torej, verjamem, da bi nižje cene storitev (ali akcije 4x letno npr.) pripomogle, da bi se ljudje hitreje in lažje odločali za poseg. Morda celo spodbude v obliki klasifikacij ali priznanj tistim, ki to storijo, ki daje vtis boljšega državljana in ljubitelja živali ter živalstva nasploh. V praksi to pomeni, da bi te seznami bili javni ter vedno dostopni. Saj veste, da bi vsi pogledovali k sosedu, če je bil vesten in je etičen. In tako, bi drug drugega k temu spodbudili 🙂  Kar se samega kastriranja in steriliziranje tiče, so tu najbolj pristojni veterinarji ter lokalna društva, ki bi po moje mnenju morala prejemati državno pomoč za tovrstne dejavnosti. Seveda, pod nadzorom.  In, ker na mladih svet stoji, bi v vrtce in osnovne šole uvedla ure spoznavanja narave skozi lokalne oči in o tem poučevala. Otroci so tabula rasa, ki do 5 leta absorbirajo večino vzorcev, ki jih potem zavedno ali nezavedno živijo. In to je čas, ko jih lahko največ naučimo o bodočnosti njihovega odnosa ter vrednot do vsega živega!

[members_only]

Kako bi morali po tvojem mnenjukaznovati ljudi, ki mučijo živali?

ZAPOR!

Katero ime za pse ali mačke ti je najbolj všeč? 

Vsako. Ko žival poimenuješ, pomeni, da jo imaš rad. In ljubljene živali so najsrečnejše.

Kateri je tvoj najljubši pregovor o psih/mačkah?

Zvest kot pes. ~ Resničen in neomajen rek.

[/members_only]