Zakaj moj pes ne mara objemov?

274

Kdo izmed ne obožuje občutka, ko k sebi stisnemo svojo kosmato kepo sreče? Včasih začutimo prav neznansko potrebo po tem, da svojega psička dvignemo v naročje in ga pocrkljamo, saj nam to neverjetno prija. Pa je kužkom takšno stiskanje res všeč? So radi v našem naročju? Čeprav jih objemamo in dvigujemo le zaradi neizmerne ljubezni do njih, za kosmatince to ni vedno najprijetnejše. Dvig v naročje v kombinaciji z objemanjem za psička lahko pomeni velik stres, včasih tako velik, da opazimo vidne znake tesnobe. Zakaj pa je temu tako?

Moj pes se ne mara objemati

Psi ne marajo objemov in stiskanja, za kar obstajajo številni razlogi. Najpomembnejši razlog povsem izvira iz narave, o čemur je v Psychology Today spregovoril tudi profesor Stanley Coren. Profesor Coren je pse opredelil kot “bežne živali”, kar natančneje pomeni, da jih je evolucija izoblikovala za hitre premike, za hiter tek. Prva pasja reakcija ob zaznavi nevarnosti je beg. Če jih nekdo drži v objemu, se ne morejo premakniti in pobegniti pred potencialno nevarnostjo.

Obstaja tudi možnost, da je v preteklosti vaš ljubljenček doživel neprijetno izkušnjo, povezano z objemom in nezmožnostjo gibanja. V to kategorijo sodijo tudi stresni obiski pri veterinarju, ko je moral psiček biti pri miru, da ga je lahko zdravnik pregledal oz. izvedel preiskavo, ki kužku nikakor ni odgovarjala. Cepljenja in celo urejanja krempljev se lahko zasidrajo v pasjih možganih kot negativne izkušnje, zaradi katerih ljubeča naročja ne pridejo v poštev.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri: