Krmežljavost pri psu je lahko znak za alarm

Ste kdaj obrisali izcedek z oči svojega psa in se ob tem spraševali, če je normalen? Niste edini.  Krmežlji oz. zaspančki so pri psih običajen pojav. Močnejši izcedki pa so lahko znak česa resnega ali alergije. Večina ima izcedek iz očesa zaradi umazanije in prahu, ki jim pride v oko in takrat gre za povsem normalno samočistilno  delovanje oči. Ni pa normalno, če se začne izločati rumenkast izcedek ali če na očesu opazite fizične spremembe –  postane bodisi zamegljeno, izbuljeno ali vdrto.

Tekom dneva se pri psih nabira umazanija okoli oči in naraven odziv telesa je, da se je znebi. Vsakič, ko vaš kuža pomežikne, se sprostijo solze, ki zagotavljajo zaščito in preprečujejo draženje npr. dlake, ki je zašla v oko. Nekatere pasme imajo večkrat krmežljave oči kot druge, kar navadno ni zdravstvene narave. Mnogi imajo tudi alergije in, enako kot ljudje, ob prisotnosti alergenov dobijo več izcedka in pordele oči. Nekoliko jim lahko pomagate z izpiranjem s fiziološko raztopino.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

 Vir:
stories.barkpost.com