Prehranski dodatki, njihova varnost in učinkovitost

Najpogostejši prehranski dodatki, ki jih ljudje dajejo svojim živalim, so denimo multivitamini, dodatki za lajšanje artritisa in maščobne kisline za izboljšanje stanja dlake. Pogosto se kupujejo tudi probiotiki in antioksidanti. Vsi prehranski dodatki niso enaki, poleg tega večinoma niso nadzorovani oz. podvrženi takim regulativam kot podobni izdelki, namenjeni za ljudi. Kako torej vedeti, kaj je sploh smiselno dodajati in predvsem, kaj lahko svojemu štirinožcu damo brez skrbi?

Pri mnogih tovrstnih izdelkih, ki se dandanes vrstijo na trgovskih policah, žal v resnici lastnik ali celo veterinar ne moreta zagotovo vedeti, če bodo imeli kakršenkoli učinek na zdravje in počutje psa. Pripravilnih odločitvah vam lahko pomaga nekaj preprostih vodil:

Priporočljivo:

  • Posvet z veterinarjem pred začetkom uporabe kateregakoli izdelka

Poleg vas je veterinar tisti, ki najbolje pozna zdravstveno stanje in morebitne težave vašega psa. Nekatere simptome si lahko laiki napačno tolmačimo kot pomanjkanje določenih snovi in jih skušamo zdraviti z dodatki, vzrok pa je lahko nekje drugje. Veterinar lahko predlaga, kateri izdelki ali znamke so najboljši in vam odgovori na morebitna vprašanja. Če vaš pes jemlje kakršnakoli zdravila, se morate vsekakor pozanimati pri veterinarju, če, katere in koliko katerih dodatkov lahko jemlje v kombinaciji s temi zdravili.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

Viri: